Preveze Deniz Zaferi’nin yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle TGC Fatih isimli fırkateyn, İstanbulluların ziyaretine açıldı.

Preveze Deniz Savaşı’nın Türk Donanması açısından büyük bir öneme sahip olması, aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Günü olarak da bu zaferin kutlanmasına neden oldu. Bu kapsamda Türkiye’nin çeşitli limanlarına gelen savaş gemileri, vatandaşların ziyaretine açılıyor.

Dolmabahçe açıklarında demirleyen TGC Fatih Fırkateyni de İstanbulluların ziyaretine açıldı. Kıyıda bekleyen vatandaşlar, askeri gemi aracı ’işkampavya’ ile fırkateyne götürüldü. Çocukların da aralarında bulunduğu ziyaretçiler, gemi personeli tarafından gezdirildi. Geminin özellikleri ve çalışan personel hakkında bilgi alan vatandaşlar, geminin ’köprü üstü’ olarak adlandırılan komuta merkezini de ziyaret etme imkanı buldu.

Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, gururlandıklarını anlattı. Çocukların da geziden oldukça heyecan duymaları dikkat çekti.

Geminin harekat subayı Yüzbaşı İsmail Gülmez, Preveze Deniz Zaferi dolayısıyla Türkiye’nin farklı limanlarında savaş gemilerinin ziyarete açıldığını kaydetti. Yüzbaşı Gülmez, "Preveze zaferi donanma için dönüm noktasıydı ve bu gün Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir gün. Bu vesileyle yaptığımız gururlu görevin gururunu halkımızı gemiye davet etmek için İstanbul’a geldik" dedi. Geminin teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Gülmez, yaklaşık 200 personeli olan geminin 20’li yaşlarda olduğunu ve Libya Harekatı ile Doğu Akdeniz’deki harekata iştirak ettiğini belirtti. Gemide olmanın kendileri için zor olmadığını belirten Gülmez, "Aileler açısından biraz daha zor, onların alışması zaman alıyor." dedi.

Kaynak: CIHAN