Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS), Fenerbahçe'nin Süper Lig'de şike davasıyla ilgili olarak UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği Avrupa kupalarından iki yıl men cezasını onadı.

Fenerbahçe karara İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde itiraz edeceğini açıkladı. Fenerbahçe bu girişiminden sonuç alamazsa, iki yıl süreyle bu yıldan itibaren UEFA turnuvalarına katılamayacak.

İsviçre Federal Mahkemesi son itiraz mercii.
'Taraftarlık duygusunu zedeleyen karar'

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan spor yazarı Eray Özer, bu kararla sadece Türk futbolunun değil spor kamuoyunun da yara aldığını söyledi. Özer kararı şöyle değerlendirdi:

"CAS süreci genellikle genellikle aleyhte sonuçlanan bir süreçtir. Kulüplerle ilgili davalarda da futbolcularla ilgili ihtilaflarda da, tazminat taleplerinde de. Eğer UEFA belli normlara dayanarak bir sonuca varıyorsa CAS'ın bunun aksi yönde karar verdiği vaka sayısı azdır. Bilinen bir sonuca gecikmiş bir tarihte ulaşmış olduk. Sadece Türk futbolu değil, spor kamuyu da yara almış oldu. Futbolun geri gitmesinin dışında taraftarlık duygusunu da zedeleyen birşey."
Transfer politikasına etkileri

Fenerbahçe'nin ciddi bir gelir kaybı yaşacağını belirten Özer, kararın transfer politikasına olası etkileri için de şöyle konuştu:

"Fenerbahçe'nin bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalabileceği uzun zamandır belli. Aslında bu transfer politikasını geliştirirken, bu gelir kaybının olabileceğini göz önüne alarak, yani ayağı yorganına göre uzatmak açısından hazırlıklı olmak gerekiyordu. Ama bir yandan da tabandan gelen bir talep var, her zaman takımlarının şampiyonluğa oynaması talebi. Yönetimler de bir noktada mecbur kalıp o çağrıya kulak vermek durumunda kalıyor. Bunun handikaplı tarafı da kulüplerin Türkiye futbol pazarının kendilerine yetebileceğine inanmaları."

"Ama bu, buraya getirmek istediğiniz futbolcuların kalitesini de etkileyen bir durum. Çünkü futbolcular da Avrupa arenasında maçlara çıkmak, kendilerini göstermek, milli takımlarına bu sayede seçilmek istiyorlar. Bu açıdan bakınca Fenerbahçe Avrupa arenasında yer alamazsa ki şu anda öyle gözüküyor, dünya çapında yıldızların gelme tercihlerini özellikle de spor kariyererinin sonuna yaklaşmış olmayan yıldızların gelme tercihlerini etkileyecektir."
'Aziz Yıldırım kalmak istemez'

Eray Özer, bu karardan sonra Başkan Aziz Yıldırım'ın bu görevde kalmak istemeyeceğin belirterek şöyle devam etti:

"Büyük ihtimalle hızla kongre kararı alıp bu kararı hayata geçireceğini tahmin ediyorum. Daha önce verdiği demeçlerde de bu meselenin aleyhte sonuçlanması durumunda görevi bırakacağını ifade etmişti. Burada önemli olan yeni gelecek yönetim kim olacak. Malum Aziz Yıldırım çok güçlü bir kişilik olduğu için onun olmadığı bir durumda Fenerbahçe içinden nasıl potansiyel adaylar çıkacak göreceğiz."