ADANA (DİHA) - HDP'nin Adana milletvekilleri adaylarının tanıtım toplantısında konuşan Milletvekili Adayı Meral Danış Beştaş, "Savaş ne kadar sürerse sürsün çözüm yeri yine masadır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, 1 Kasım'da yapılacak olan seçimde kentten gösterilen milletvekili adaylarını düzenlenen tanıtım toplantısı ile halka tanıttı. Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına 14 milletvekili adayı ile partililer katıldı. HDP Adana İl Eş Başkanı Mahsun Erik'in açılış konuşmasını yapmasının ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunu ardından ilk olarak sözü, engelli kontenjanından Milletvekili Adayı olan Mehmet Zakir Karaboğa yaptı. Karaboğa, kürsüye partililerin yardımı ile çıktı.

Konuşmasında Türkiye'de yaşanan süreci değerlendirerek, barış için herkesin el ele tutuşması gerektiğini dile getiren Karaboğa'nın talebi üzerine salondakilerin tümü, el ele tutuşarak barış çağrısında bulundu. Karaboğa'nın, barışın önünü açacak olanın ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olduğunu belirterek, mevcut Anayasa'ya dair "Anayasa benim fiziksel durumum gibidir" benzetmesi yapması toplantıya damgasını vurdu.

Beştaş: Barış için PKK, KCK, HDP ve İmralı hazır sıra hükümette

Diğer adayların kendilerini tanıtmasının ardından söz alan yeniden aday olan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş konuştu.

Türkiye'nin AKP eliyle yeniden girdiği savaş sürecini değerlendiren Beştaş, "Savaşın başlaması ile birlikte yaşanan asker ve polis ölümlerini, AKP seçim için propaganda alanı olarak kullanmak istedi. Ancak asker ve polis cenazelerindeki tepkiler de gösterdi ki çözüm sürecinde Cumhurbaşkanı tarafından devrilen masanın yeniden kurulması Türkiye halklarının temel talebidir. Ne kadar savaşta ısrar etseler de ne kadar insan bu savaşta yaşamını yitirse de bu savaşın dönüp dolaşıp bizi getireceği yer yine o masadır. PKK ve KCK, halkların savaşı durdurma taleplerine cevap vermiş ve masaya oturmaya hazır olduklarını belirtmişlerdir. PKK Lideri Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak, müzakere sürecinin başlaması gerekmektedir. Sayın Öcalan da her zaman olduğu gibi barış için yine hazırdır. Sıra hükümettedir. Hükümet ya savaşı sürdürme kararı alacak ve daha fazla insanın ölmesine göz yumacak ya da barışa hazır olduklarını göstererek bu sorunu çözmek için adım atacaktır" diyerek HDP olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.


Beştaş, çağrıda bulunduğu CHP ile MHP'nin de bu süreçte durması gerektiği yeri doğru seçmesini istedi.

(akl-hk/öç)