Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ABD’nin başkenti Washington’da düzenlediği “Ortadoğu’da Yeni Kürt Realitesi” konferansında öncelikli gündem maddesi IŞİD tehdidi altındaki Kobani oldu. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in çok kısa süre içinde Kobani’ye girip binlerce kişiyi katledebileceğini ifade ederken; CHP Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Washington’dayız ama vicdanımız, kalbimiz, yüreğimiz orada.” dedi. Bu yıl ikincisi düzenlenen konferans kapsamında gerçekleşen dört oturumda, Suriye ve Irak’taki Kürtlerin durumu, çözüm süreci ve IŞİD tehdidi gibi meseleler ele alındı. Konferansın son oturumuna konuşmacı olarak katılan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in, Kobani’ye 1 km yaklaşmış durumda olduğunu dile getirdi. IŞİD’in Kobani’nin bir mahallesine girmek üzere olduğunu belirten Demirtaş, “IŞİD’in Kobani’ye yaklaştığı yer Türkiye’ye 500 metre uzaklıkta. Birkaç gündür BM toplantıları vesilesiyle bütün dünya liderleri birbirleriyle IŞİD meselesini konuşuyor; IŞİD’in ne kadar tehlikeli olduğunu; IŞİD’e karşı beraber hareket etmenin gerekliliğini konuşuyor. Ama IŞİD birkaç saat sonra Kobani’ye girmiş olacak; belki binlerce kişiyi katletmiş olacak.” ifadelerini kullandı. 

“KARDEŞ MİYİZ, DEĞİL MİYİZ BUGÜN ONU ÖLÇME GÜNÜDÜR”

Kürdistan’da ve Rojava’nın diğer taraflarında yaşayan Kürtlerin, bölgeye destek ulaştırmak istediklerini dile getiren Demirtaş, “Kobani’nin üç tarafı IŞİD tarafından kuşatılmış durumda, Türkiye tek alternatif.” diye konuştu. Demirtaş buna rağmen Türkiye’nin yardımlar için sınırlarını açmadığını ifade etti. “Lafa gelince, biz Kürtlerle etle tırnak gibiyiz, kardeşiz diyenlere seslenmek istiyorum. Kardeş miyiz değil miyiz bugün onu ölçme günüdür.” diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben özellikle Türk halkının anlayabileceği bir örnekle anlatmak istiyorum. Bugün IŞİD tehlikesi Azerbaycan’da olsaydı ve IŞİD bir Azeri kasabasını kuşatmış ve birazdan oradaki Azeri Türkleri katletmek üzere olsaydı. Ve siz Azeri Türklerine destek olmak için sınıra gitseydiniz; ama orada Türkiye’nin polisi, askeri sizleri gazla, copla engelleseydi, ne hissederdiniz? Bunu anlamanızı istiyorum.

”ÇÖZÜM SÜRECİ DOĞRUDAN ROJAVA’DAKİ GELİŞMELERE BAĞLI

Rojava’da Kürtlerin katledilmesine sessiz kalmayacaklarını dile getiren Demirtaş, Türkiye’de devam eden çözüm sürecinin doğrudan Rojava’daki gelişmelerle birebir bağlantılı olduğunu; hatta Rojava’daki gelişmelerin daha önemli olduğunu sözlerine ekledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise oturumda konuşmak üzere yazılı bir metin hazırladığını; ancak Kobani’de yaşananlardan dolayı bu konuya değineceğini ifade etti. Tüm gün Kobani’den gelen haberleri merakla takip ettiklerini belirten Tanrıkulu, “Washington’dayız ama vicdanımız, kalbimiz, yüreğimiz orada.” şeklinde konuştu.

TANRIKULU: KÜRT MESELESİ İLE IŞİD MESELESİ BİR TUTULAMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta basına pek fazla yansımayan bir ifadede bulunduğunu kaydeden Tanrıkulu, “Ayaküstü Türkiye’den gelen gazetecilere yaptığı sohbette aşağı yukarı şu cümleyi kurdu: ‘Biz Suriye’deki, Rojava’daki, Kobani’daki IŞİD meselesini, YPG meselesi ile Kürt meselesi ile eş tutarız. Eğer bir müdahale olacaksa, birşey olacaksa muhataplarımızdan bu şekilde bir tutum almalarını isteriz.’ Eğer Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi yöneten siyasi liderlik, Rojava’daki Kürt meselesi ile IŞİD meselesini aynı tutuyorsa; bizim için aynıdır diyorsa, Türkiye’de Kürt meselesinin çözümünden de o kadar uzaktır. Zira bir tarafta IŞİD gibi küresel bir vahşet örgütü var. Küresel bir ’cihat’ örgütü var. Rojava ile ilgisi olmayan bir örgüt var ve oradaki insanlara saldıran, kesen biçen katleden bir örgüt var; ama bir taraftan kendi topraklarını kendi canlarını kendi namuslarını korumaya çalışan bir halk var. Her ikisini bir tutan bir zihniyetten, Türkiye’de barış da çıkmaz, demokrasi de çıkmaz.” dedi. Tanrıkulu’nun bu sözleri izleyicilerden büyük alkış aldı. CHP’nin Kürt meselesine yaklaşımını dile getiren Tanrıkulu’nun açıklamaları salondaki izleyicilerin beğenisini kazandı. Bir izleyicinin “Bu sizin görüşünüz mü yoksa partinizin mi?” sorusu ile karşılaşan Tanrıkulu, “CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak buradayım. Bu görüşlerimi yazılı olarak dağıttım. Yarın sabah saat 8’den itibaren partinin web sayfasında yer alacak.” cevabını verdi. Oturumda konuşan Kerkük Valisi Necmettin Kerim ise Türkiye’nin geçmişte ABD’nin Afganistan’da yaptığı hataların benzerini yaptığını dile getirdi. Türk hükümetinin çözüm sürecinde iyi işler yaptığını belirten Kerim, hükümetin sınırlarını açması, Kürtlerin IŞİD’e karşı savaşmalarına yardım etmesi ve Abdullah Öcalan’ı serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Kaynak: CIHAN