Geçen 8 Mayıs'ta başlayan PKK'nın Türkiye topraklarından çıkması sürecinde ilk aşama, Beytüşşebab'dan yola çıkan 6'sı kadın 7'si erkek 13 kişilik PKK'lı grubun bir hafta sonra dün Irak'a ulaşmasıyla tamamlandı. 30 kadar gazeteci, önceki gün Duhok'tan alınarak PKK'nın Metina bölgesindeki kampına götürüldü. Burada bir gece kaldıktan sonra, sabah 04.30 sularında geri çekilen ilk grubu görüntülemek üzere Irak'ın Çukurca sınırına gidildi. Grup, 06.25'te dağlardan aşağıdaki ova kısmına inmeye başladı. 6'sı kadın 13 PKK'lıya, aralarında gazeteci yazar Hasan Cemal'in de bulunduğu üç gazeteci de son saatlerinde eşlik etti. Hero diye adlandırılan bölgeye inen grup, aşağıdaki bir grup tarafından karşılandı. Buluşma sonrası açıklama yapan grubun lideri Cigerxun Fırat, "Biz barış için geldik, çünkü barıştan umutluyuz. Çünkü bu başkan Abdullah Öcalan'ın projesidir. Onun perspektifleri bizim için direktiftir. Ama bundan sonra somut gelişmeleri görmek istiyoruz" dedi. Yürüyüşe 7 Mayıs'ta başladıklarını söyleyen Cigerxun Fırat; 24 saat heronlar tarafından izlendiklerini ve bunun kendilerini ağırlaştırdığını belirterek şunları söyledi: "Ben Cigerxun Fırat, geri dönen grubun komutanıyım. 15 yıldır dağdayım. Bu süreçte bu adımın atılmasıyla, çıktığımız gibi geldik. Biraz hazırlıksız yakalandık, çünkü böyle uzun bir yola çıkmak detaylı hazırlık ister. Şimdi gelirken onlarca yükselmiş dereyi zor bela geçtik. Yaz koşullarında 5 gün alacak yolu 7 günde geçebildik." 

 
ŞEMSİYELİ HERON KORUMASI 
Fırat heronların takibini ise şöyle anlattı: "Yol boyunca çok fazla keşif uçağı vardı, hatta diyebilirim ki geçen sene bu kadar keşif uçağı yoktu. Yağmurda bile geziyorlardı, daha önce yağmurlu günlerde gezmiyorlardı. Keşif uçaklarını gördüğümüzde şemsiyelerimizi açıp uzun uzun oturmak zorunda kaldık. Ancak keşif dışında bir operasyon ve askeri harekat yoktu. 1999'da geri çekildiğimizde 500'ü aşkın arkadaşımızı kaybettik. Bu kaygıya yol açıyor." PKK'nın çıkışı bugün de devam edecek. İstihbarat birimleri de çeşitli noktalardan çıkışları izleyerek Ankara'ya günlük rapor iletiliyor. 
 
"HİÇ DİNLENMEDEN BİR HAFTA YÜRÜDÜK"
Grubun kadın komutanı Savuşka Siirt henüz 22 yaşında. Aslen Siirtli. Köyleri yakıldığı için ailesi o çocukken Mersin'e göç etmiş. Lise birinci sınıftayken dağa çıkmış. Savuşka şunları söyledi: "Bir haftadır yürüyoruz. Neredeyse hiç dinlenmedik. Gece yürüyorduk, gündüz sadece belli saatlerde güvenlik nedeniyle bekliyorduk. Zaman zaman uyuduk. Bir yandan mutluyuz, bir yandan hüzünlüyüz. Çünkü çok fazla kayıp yaşadık, ama mutluyuz çünkü önderliğimin talimatı çerçevesinde sağsalim bir geri çekilme yaşadık. Kürt halkının sorunları çözülene kadar ne bu silahı ne de bu elbiseleri bırakmayacağız."