Ersin Arslan / Stockholm (DHA) - İsveç hükümeti IŞİD’e karşı mücadele eden Peşmergeye yardımını gelecek yıl da devam ettirme kararını Perşembe günü alacak. Ağustos ayından bu yana Kürt grupları eğitmek üzere 35 kişilik bir birlik bulunduran İsveç Hükümeti bugün muhalefet partilerini konu ile ilgili bilgilendirecek.

Görüsmelerde bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile birlikte Irak’ın Erbil kentinde bulunan İsveç savunma Bakanı Peter Hultqvist İsveç’in katkısının büyük anlamı ve işlevi olduğunu belirterek ”35 kisilik sayıya bakarak birliğin önemini küçümsememek gerekir. Birlik çok yetenekli ve tecrübeli askerlerden oluşuyor. Birliğimizin şuana kadar yaptığı katkılardan gurur duyuyorum” dedi.

Uluslararası koalisyon güçleri içinde bulunan İsveçli birlik İsveç parlamentosunun kararı uyarınca Kürt peşmergeleri yerleşim bölgelerinde çatışma, kimyasal silahlara karşı korunma ve sağlık konularında eğitmekle görevli.

'Irak'ta bulundurulan birlik feminist dış politikamızla uyumludur'

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de ’Askeri birlik bulundurmak feminist dış politika ilkenizle ne kadar bağdaşıyor?’ sorusuna verdiği ”İsveçli birlik savaş kurallarının uygulanmasını gözetmekle de görevlidir. IŞİD kadınları seks kölesi olarak kullanmakta, vahşice toplu tecavüzler yapmaktadır. Eğer IŞİD bu vahşetini önleyebilirsek kadınlara da büyük bir katkı yapmış oluruz” dedi.