Hükümet tarafından ülkenin en büyük problemi olarak görülen yüksek işsizlik oranı 2017 yılına kadar ciddi oranda azalmayacak. Bugün parlamentoya hükümetin 2014 yılı sonbahar bütçe tasarısını sunan Maliye Bakanı Anders Borg, yüzde 8,2 olan işsizlik oranının 2017 yılına kadar fazla düşmeyeceğini ancak 2017’de bu oranın yüzde 6,4’e düşmesini öngördüklerini söyledi.

Avrupa’yı derinden olumsuz etkileyen global krizin İsveç’i nispeten az etkilediğini hatırlatan Bakan Borg, bu sayede ülke olarak hâlâ maliye politikalarıyla büyümeyi sağlama ve istihdam meydana getirme olanağı bulabildiklerini söyledi. Ekonomik krizin yeni yeni atlatıldığı bir dönemde hükümetin en büyük önceliğinin işsizlik olduğunun altını çizen Borg, bu nedenle hükümetin şirketlerin büyümesi için destek politikaları uygulayarak bu yolla yeni iş imkânları oluşturmak istediğini anlattı.

MUHALEFETTEN BÜTÇE DİRENİŞİ

Muhalefet hükümetin bütçe tasarısında öngördüğü gelir vergisi indirimlerine şiddetle karşı çıkarken Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin oluşturduğu kırmızı-yeşil koalisyon hükümetinin bütçe tasarısının meclisten geçmemesi için bir strateji geliştirmeye çalışıyor. Bu noktada 20 milletvekili olan yabancı karşıtı İsveçli Demokratlar Partisinin (SD) oylarının kritik konumda olduğu, SD’nin tavrının bütçenin parlamentodan geçip geçmeyeceği konusunda belirleyeceği olacağı belirtiliyor.

CİHAN