Türkiye İş Bankası iştiraki Türk İş Fund'un (Turkisfund) yöneticileri, Stockholm Grand Otel'de düzenledikleri toplantıda, Türk vatandaşlarına, fon kuruluşunu tanıtıp, yatırım olanakları konusunda bilgi verdi.
 
Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, toplantıda yaptığı konuşmada, toplantıya katılımcıların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı, Türkiye ile İsveç arasında ekonomik alanda gerçekleştirilen anlaşmaları anlattı.
 
İsveç'in Türkiye'nın Avrupa Birliği üyeliğine en büyük desteği veren ülke olduğunu kaydeden Korutürk, 200 İsveç firmasının Türkiye'de yatırım yaparak, üretimlerine devam ettiklerini söyledi.
 
İş Yatırım Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, konuşmasında, Türkiye'de ekonomik alanda yaşanan gelişmeleri anlatarak, Türkiye'nin bölgesinde önemli bir ülke konumunda olduğunu, bu nedenle yabancı yatırımcıların yatırım yaptıklarını belirtti. Türkiye'nin son 10 yılda ortalama yüzde 5 oranında büyüdüğüne dikkati çeken Gürman Tevfik, hiçbir Avrupa ülkesinin son yıllarda bu oranda büyümediğini kaydetti.
 
Türkiye'deki emeklilik sistemi, emeklilik ve yatırım fonları, borsa ile diğer tasarruf seçenekleri konularında bilgi veren Tevfik, Türkiye'nin ekonomik anlamda son yıllarda çok değiştiğini bildirerek, "Türkiye'ye ziyarete geldiğinizde, sadece dışarıda gördüğümüz binalara bakmayın, ekonomik olarak rakamlara da bakın" dedi.
Fonlar ile İsveçlilerde ilgileniyor
 
Türk İş Fund'un Avrupa Birliği'nin hukuk sistemine tabi olduğunu kaydeden Gürman Tevfik, fonlarına İsveç'ten çok sayıda yatırımcının ilgi duyduğunu ve yatırım yaptıklarını bildirdi. İsveç'e yönelik çalışmaların devam edeceğini kaydeden Tevfik, bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının da fonlara yatırım yapabileceklerini kaydederek, "İsveç bankaları kanalıyla burada yaşayan Türk vatandaşlarına daha yakın olacağız" diye konuştu.
 
İş Portföy Bölüm Yönetmeni Can Uz da İskandinav ülkelerinden bazı yatırımcıların Türkiye'de fonlara katıldıklarını ve bunun devam etmesi yönünde karar aldıklarını söyleyerek, "İskandinav ülkeleri fon kuruluşlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Onlar da bizi davet ettiler ve bizleri burada ağırlayacaklar" diye konuştu.
 
Türk ekonomisinin yükselişinin 2013 yılında da devam edeceğine inandığını ifade eden Can Uz, "Türkiye'nin Suriye sınırına bombalar düşerken bile bizim borsamız yükselişine devam etti. Biz bölgedeki herhangi bir savaşa müdahil olmadığımız takdirde, Suriye ya da İran'a herhangi bir müdahale ya da bölgedeki savaş, bizim ekonomimizde bir etkilenme yapmaz ama tabii ki bölgede olabilecek bir savaş ekonomi için bir risktir" değerlendirmesinde bulundu.
 
İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Eraslan ise Türk İş Fund'un İsveç'te yapılan anlaşma ile İsveç emeklilik sistemine de kayıtlı bulunduğunu, bu alandaki satışlardan da memnun olduklarını bildirdi.
Türk İş Fund yöneticileri, İsveç'te fon kuruluşları ile temaslarına yarın ve perşembe günü de devam edecek.
 
Kaynak: AA