İsviçreli yetkililer, bankalardan kuşkuları yok ederek, Amerikan vergi kaçakçılarını ortaya çıkaracak, ABD'nin Gönüllü Kamuyu Aydınlatma Programı'na katılmalarını istedi.

İsviçreli finansal regülatör Finma, bankalardan 2013 sonuna kadar takipsizlik anlaşmasına başvurarak ABD Adalet Bakanlığı'nın programının ilk etabına girip girmeyeceklerini bugün karar vermelerini istedi. İsviçre Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf'ın bugün yapacağı konuşmada, yasa koyucuların İsviçre hükümetine karşı yaptığı, ABD yetkilileriyle iki buçuk senelik görüşmelerde vergi tartışmasını bitirmeyi beceremediği eleştirilerine yanıt vermesi bekleniyor.

Program, birçok bankayı banka hesaplarının tek tek analizinin yapılması için milyonlarca dolarlık yasal ve idari ödeme yapmaya zorluyor. İsviçre hükümeti programın davalardan kaçmak için en iyi yol olduğunu belirtirken, ABD Adalet Bakanlığı, geçen ay Amerikan yetkililerin bazı bankalara yine de cezai yaptırım uygulayabileceğini açıkladı.

Zürih merkezli CFM Partners'ın ortağı Alexander Notter, "Herkes bunu düşünüyor. Programdan kaçmaya çalışılırsa batacaklarını biliyorlar ama program da enine boyuna düşünülerek tasarlanmış değil. Bu tatsız bir yaptırım," diye belirtti.

Bakan Widmer-Schlumpf'un bugün Bern'de 14:30'da yapacağı konuşmada yasa yapıcıların ABD'nin Gönüllü Kamuyu Aydınlatma Programı'yla ilgili endişelerini yanıtlaması bekleniyor. İsviçre Liberal Partisi üyesi Christian Luescher, İsviçre Hükümeti'nin ABD Adalet Bakanlığı'ndan açıklama beklerken programın durdurulmasının gerektiğini belirtti.