İzmir’de hükümetin eğitim politikalarına tepki gösteren Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Eğitim Sen üyeleri iş bırakma eylemi yaptı. Basın açıklaması yapmak için ellerindeki Türk ve sendika bayraklarıyla Konak Meydanı’na yürümek isteyen öğretmenlere polis izin vermedi. Sendika üyeleri, kendilerine izin verilmemesi üzerine, “Bu ülkede bölücüleri yürütüyorsunuz, sesiniz çıkmıyor. Bu çifte standarttır.” diyerek tepki gösterdi.Okullardaki yönetici atamaları ve eğitimdeki sıkıntıları protesto eden sendikalar, bugün Türkiye’nin birçok noktasında iş bırakarak eylem yaptı. Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenler de iş bırakma eylemine katılarak basın açıklaması yapmak istedi. Basmane Garı önünde saat 11.00’de toplanan Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenler, açıklama yapmak için Konak Meydanı’na yürüme talebinde bulundu ancak çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirerek, basın açıklamasını bulundukları yerde yaparak dağılmalarını istedi. Polislerle sendika temsilcileri arasında yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Bunun üzerine Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenler, Konak Meydanı’na metroyla gitmeye teşebbüs etti. Polis, öğretmenlerin önünü keserek metroya gidişlerine müsaade etmedi. Öğretmenler bunun üzerine tek tek giderek Konak Meydanı’nda buluşmaya karar verdi fakat buna da izin verilmedi. Bu sırada başka bir sendikaya mensup çok sayıda öğretmen, Basmane Metro İstasyonu’ndan çıkarak caddeyi trafiğe kapattı. İki sendikanın aynı yerde biraraya gelmesi üzerine polis müdürleri, Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin kaldırımdan yürüyerek gitmelerine izin verdi. Kaldırımda yürürken büyük bir Türk bayrağı açan sendika üyeleri, "Ne mutlu Türküm diyene", "Hükümet memuru olmayacağız", "AKP sana teslim olmayacağız", "Avcı, pabucu yarım, çık dışarıya oynayalım" sloganları attı. Mahkum kıyafeti giyen üç sendikacı, mensubu oldukları bakanlığı, "Mağdur Etme Bakanlığı" diye adlandırdı. İstiklâl Marşı okuyan Türk Eğitim Sen İzmir şubeleri adına açıklama yapan İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, “Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolaşma suçu işlemektedir. Bunu Anayasa Mahkemesi’nin görmesi, değerlendirmesi ve bu yandaşlığa müsamaha göstermemesi gerekmektedir.” dedi.

’ÜLKEMİZDE OKULLAR YAKILIYOR’

Türkiye sevdası ve ekmek kavgası diyerek yıllardır eğitim için mücadele ettiklerini söyleyen Demir, "Bugünlerde ülkemizin bir kısmında okullar yakılırken bizler, eğitim geleceğimizi yaşatmak için bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. Bugün Milli Eğitim’deki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı isyanın doruğa çıktığı gündür." diye konuştu.’

8 BİN OKUL MÜDÜRÜ ADETA İDAM EDİLMİŞTİR’

Türkiye’de şu anda 8 bin okul müdürünün adeta idam edildiğini savunan Demir, şunları söyledi: “Okul müdürlerini idam edenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Valiliklere, idari soruşturmalar açılması için dilekçeler verdik. Hattâ bu tetikçilerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı da soruşturma başlatıyor. Bakalım bu soruşturmalardan ne sonuç çıkacak. Soruşturmalar amacına hizmet edecek mi, yoksa okul müdürlerini idam edenler herhangi bir ceza almadan yollarına devam edecek mi? Şayet soruşturmalarda şaibeler tespit edersek, soruşturmayı yapanların da yakasına yapışacağız.”Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenler, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kaynak: CIHAN