Uçakla Ankara'ya getirilen Karadayı havaalanından adliyeye Genelkurmay’a ait olduğu öğrenilen sivil bir araçla getirildi. 83 soru sorulan ve yaklaşık 4 saat ifade verrikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen Karadayı serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, sabah saatlerinde İstanbul’daki Fenerbahçe Orduevi’nde gözaltına alındı.

Kendi korumaları ve sivil polis eşliğinde İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen Karadayı, otopark kapısından içeri alındı, Adli Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirildi. Karadayı daha sonra Ankara’ya getirilmek üzeri havaalanına götürüldü.

AVUKATI: "GÖZALTI KARARI YOK"

Karadayı’nın 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesinin alınması için İstanbul’dan Ankara’ya götürüldüğünü belirten avukatı Erol Yılmaz Aras, "Bir gözaltı ve arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara’da alınması için Ankara’ya götürülüyor" dedi.

"SAĞLIK DURUMU İYİ"

Sabah saatlerinde önce müvekkiline yazılı bir evrakın gösterilmediğini, daha sonra gösterilen belgede herhangi bir arama ya da gözaltı kararının bulunmadığını ifade eden Aras, şunları söyledi: Komutanımın kendisi ile konuştuk, aldığımız bilgi, bir gözaltı kararı yok, arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara’da alınması için biraz sonra İstanbul’dan uçakla Ankara’ya getirilecek. Cumhuriyet Savcısı’nın Ankara’da yaklaşık 2 saat sonra yanında olup ifade vereceğiz.

Avukat Aras, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

İFADE İÇİN ADLİYEDE

THY ait yolcu uçağı, saat 13.50'de Esenboğa Havaalanı'na inen Eski Genelkurmay Başkan, buradan Ankara Adliyesi’ne Genelkurmay’a ait olduğu öğrenilen sivil bir araçla getirildi. Araçtan inen Karadayı gazetecilerin yoğun ilgisi arasında adliye binasına götürüldü.

Bu arada, Karadayı'nın ifadesinin alınacağı Ankara Adliyesi önünde toplanan bir grup, slogan atarak, kısa süreli arbedenin yaşanmasına yol açtı.

83 SORU SORULDU

4 saat ifade veren Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras, karar sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Karadayı'ya 83 soru soruldu. Herhangi bir belgede imzası veya parafı olmamasına rağmen savcı, dönemin genelkurmay başkanından habersiz böyle bir şey olmayacağını düşünerek, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti" dedi

TANKLARI SİZ Mİ YÜRÜTTÜNÜZ?

İsmali Hakkı Karadayı’nın savcılıkta soruların hepsine yanıt verdiği öğrenildi. “Sincan’da tankları siz mi yürüttünüz?” sorusuna Karadayı’nın, “Haberim yok. Güzergahtaki yolun bozuk olması nedeniyle tankların oradan geçirildiğini biliyorum. Bunun dışında bilgim yok” yanıtını verdiği öğrenildi. Karadayı ayrıca, “Islak imzam olmayan hiçbir belgeyi kabul etmiyorum. Hazırlanan belgelerle ilgili bilgim yok, Bilgim olsaydı ıslak imzam olurdu” diye konuştu.

SERBEST BIRAKILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat şoruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.