Konya'nın suları çekildi. Şehirde su sıkıntısı baş gösterdi. Birçok mahallede sık sık su kesintileri oluşuyor. Kesintiler vatandaşı mağdur ederken, yetkililer "Suyu tasarruflu kullanın" diye uyardı
Su kesintilerinde artış yaşanıyor. Konya'nın su kaynakları azaldı. Şehirde, kış aylarında kar yağışı istenilen seviyede olmadı. Bahar ve yaz ayları da kurak geçti. Bu durum kaynaklardaki su seviyesinin düşmesine neden oldu. Yağış azlığı nedeniyle kaynaklarda düşüş görülürken su kullanımında ise gözle görülür bir artış var. Yaz aylarında su tüketimi hayli artıyor. Su kullanımındaki artış faturalara da yansıyor. Yaz aylarında evlere kabarık faturalar geliyor. Tüketimdeki artış, kaynaklardaki düşüş vatandaşa olumsuz şekilde yansıyor.

YETERLİ MİKTARDA SU VERİLEMİYOR

Meram, Selçuklu ve Karatay'a yeterli miktarda su verilemiyor. Özellikle Meram'da sık sık su kesintileri oluşuyor. Kesintiler nedeniyle vatandaş zor durumda kalıyor. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü, su kesintilerinin yaşanmaması için bir dizi önlem alıyor. Ancak kaynaklardaki düşüş kesintlere sebep oluyor.

KESİNTİLER HALKI MAĞDUR EDİYOR

Kesintiler vatandaşı hem mağdur ediyor hem de tedirgin ediyor. Meram Hatip Mahallesi sakinleri, su kesintilerine karşı önlem alınmasını istiyor. Konu hakkında görüş bildiren mahalleli, "Yaklaşık bir aydır mahallemizde ve komşu semtlerde sık sık kesinteler görülüyor. Bu durum bizi sıkıntıya sokuyor. Su olmazsa olmazdır. KOSKİ, önlem almalı" açıklamasında bulundu.

ŞEHİRDE 1 AYDIR SU SIKINTISI VAR

KOSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren ALO 185 Su Arıza Hattı'nı her gün onlarca kişi arıyor. Haftanın her günü 24 saat hizmet veren Su Arıza Hattı'nı arayıp sıkıntısını bildirenler, ekiplerden şu cevabı alıyor: "1 aydır su sıkıntısı yaşanıyor. Konya merkezde yaz aylarıyla birlikte su tüketimi arttı. Su kullanımındaki artış görülürken, yağış azlığı nedeniyle bu yıl kaynaklarda ciddi bir düşüş var. Bu düşüş sıkıntıya neden oldu."

EKİPLER SU BASINCINI ARTIRIYOR

Ekipler açıklamanın devamında, şu ifadeleri kullandı: "Selçuklu, Meram ve Karatay'a yeterli miktarda su verilemiyor. Hidrofon olmayan apartmanlarda su kesintileri daha çok görülüyor. KOSKİ ekiplerimiz sık sık su basıncını artırıyor. Basınç artışına rağmen bazı mahallelerde su kesintileri oluşuyor. KOSKİ abonelerine kesintisiz su vermek için çaba sarf ediyor." Şehir merkezinin yanı sıra ilçelere de hizmet götüren KOSKİ, sık sık su tasarruf noktasında da uyarılar yapıyor. Ekipler, "Sıkıntı yaşamamak için suyumuzu tasarruflu kullanalım. Kurak bir kış, bahar ve yaz geçirdik. Suyu israf etmeyin" uyarısında bulundu.

MAVİ TÜNEL PROJESİNDE GECİKME

Öte yandan Konya’nın 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla 2010 yılında protokolü imzalanan ve 2016 yılı sonuna doğru bitirilmesi hedeflenen Mavi Tünel’den Konya'ya içme suyu verilmesi çalışmaları hala bitirilemedi. Mavi Tünel’den Konya'ya ya içme suyu verilmesine ilişkin KOSKİ Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri arasında imzalanan protokol kapsamında yürütülen çalışmalarda ise bir gecikme sözkonusu.

SU 2017 YILININ SONLARINDA GELECEK

Şehrin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak projenin tamamının bu yıl sonunda bitirileceği ifade edilmişti. Ancak projenin 2017'nin sonuna doğru tamamlanacağı öğrenildi. Tadı, kokusu ve yumuşaklığı tatlı su kalitesinde olacak olan suyun 2017 yılının sonlarına doğru halkın hizmetine sunulması hedefleniyor. Konya merkeze gelecek sudan Çumra ilçe merkezinin de faydalanması bekleniyor.

KERİM ATICI   merhabahaber.com