Türkiye'de, geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların toplam büyüklüğü 1,9 milyar doları aştı. Beş yıl önce yenilenebilir enerjide kurulu güç bin 511 megavat iken şimdi bu rakam 6 bin 294 megavata ulaştı. 2023 yılında üretilen elektriğin en az yüzde 30'unun doğal kaynaklardan karşılanması hedeflenirken, bu doğrultudaki enerji yatırımları aralıksız sürüyor. Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden EkoRE de, dün dev bir yatırıma imza attı ve 5 yeni güneş enerjisi santralinin ilkini Konya'nın Kulu ilçesinde hizmete açtı.

3 BİN 750 HANEYE ENERJİ

5 megavatlık kurulu güce sahip Konya Kulu Santrali 19 bin 328 güneş paneliyle güneşten enerji toplayacak. Yılda 8 bin megavat üzerinde elektrik üretecek santral, 3 bin 750 civarında hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca denetim uygunluk belgesine de sahip bu tesis, bir yıl içerisinde yaklaşık 5 bin 500 ton karbonun atmosfere salınımını engelleyerek doğaya önemli katkıda bulunacak. Önümüzdeki yıl faaliyete geçecek diğer santrallerle birlikte şirketin toplam kurulu gücünün 100 megavata çıkması bekleniyor.

25 MW GÜCÜNDE 5 YENİ GES PROJESİ YOLDA

Güneş enerjisi santralleri proje serisine Konya Akören ve Osmaniye Düziçi'nde devam edeceklerini belirten EkoRE CEO'su Serhan Süzer, “Devam eden çalışmalarımız arasında toplam 25 megavatın üzerinde Güneş Enerji Santralleri (GES) projesi bulunuyor. Sırada fazlar halinde devreye alacağımız Konya Akören, Osmaniye, Antalya, Aydın ve Tokat illerinde bulunan enerji santrallerimiz yer alıyor. Buralarda yaklaşık 300 kişiden fazla bir istihdam öngörüyoruz" dedi.
YENİ ŞAFAK