BESE (Barışa Evet De Silahı Engelle) Platformu Taksim Hill Otelnde yaptığı basın duyurusuyla, başlayan barış sürecini desteklediğini açıkladı.
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini temsil eden sivil toplum kuruluşlarını bir çatı altında birleştiren BESE Platformu, barış sürecine tam destek verdi.
 
Platform adına konuşmayı yapan sözcü Abdullah İslamaoğlu, "Barışa hiç olmadığımız kadar yakınız. Bu fırsatı kaçıramayız." ifadelerini kullandı.
 
BESE NEDİR?
 
BESE Platformu yetkilileri BESE'nin ne olduğunu; amacını, misyonunu ve neye hizmet ettiğini yazılı bir metin halinde basın mensuplarına duyurdu. "Ama' larla uğraşmadan, politik kavramların karmışıklığına boğulmadan sadece akan kanın durmasını istiyor ve başlatılan bu barış sürecinde Kürt halklarını temsilen bu sürece sonuna kadar destek veriyoruz" dediler.
 
Konuşmacılar arasında Cizreliler Derneği Başkanı Adnan Tüzün, Bingöllüler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Tikici, Ağrı Dernekler Federasyonu yöneticisi Hasan Turan, Diyarbakır Kültür ve Sanat Tanıtımı Derneği Başkanı Medeni Deveci de vardı.
 
Katılan STK temsilcileri İmralı Müzakereleri ile başlayan sürecin barışı sağlamak adına iyi bir adım olduğu ve artık ne olursa olsun akan kanın durması ve barışın gelmesi gerektiği noktasında birleşti. Bu vesileyle Doğu ve Güneydoğudaki Kürt halkının da barışa sıcak baktığını, barışı istediğini ve desteklediğini söyleyen STK Temsilcileri. "Bu süreçte üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız" ifadelerini kullandılar.
 
BESE Sözcüsü İslamoğlu, STK'lıların bu süreçteki tutumunu şu ifadelerle dile getirdi: "Barış surecini başlatma iradesi gösteren hükümete ve devlete, ve sürece katkı yapmasını beklediğimiz siyasal partilere olumlu beyanat ve davranışlarında sivil toplum olarak yanlarında olduğumuzu, olumsuz tavır ve söylemlerinde ise karşılarında olduğumuzu her fırsatta hatırlatacağız."
 
BESE Platformu 2013 yılı barış yılı olsun sloganıyla yeni yıl tebrik kartı da yayınlamıştı.
 
BESE PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI TAM METNİ:
 
Türkiye, 2013 yılına, ülkenin en önemli sorunu olan Kürt sorununun şiddetten arındırılarak çözülmesine yönelik yeni gelişmelerle girdi.
 
Uzun bir çatışma sürecinden, büyük kayıplardan ve acılardan sonra ortaya çıkan bu barış fırsatının ilk defa Türkiye'nin çok farklı kesimlerini bir araya getirmiş olmasını, ortak bir duyarlılık yaratmış olmasını çok kıymetli buluyoruz.
 
Bizler; Kürt meselesinin şiddet dışı yöntemlerle, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde çözülmesi gerektiğine inananlar olarak, başlatılan girişimlerden büyük memnuniyet duyuyor ve çözüm iradesinin bu kez engellenemeyecek kadar güçlü olduğunu düşünüyoruz.
 
Siyaset ve diyalog yolunun şiddete tercih edilmesiyle ortaya çıkan bu tarihi barış fırsatının adaletten, toplumsal huzurdan, insan hak ve özgürlüklerinden yana olan herkes tarafından önemsenmesi ve desteklenmesi gerektiğine inandigimiz icin Doğu ve Guneydoğu vilayetlerimizin temsilcisi 73 STK olarak olarak barış sürecini en güçlü bir şekilde desteklediğimizi ilan ediyor, sivil toplum olarak elimizi taşın altına koyacağımızı belirtmek istiyoruz.
 
Baris sürecini başlatma iradesi gösteren hükümete ve devlete, ve sürece katkı yapmasını beklediğimiz siyasal partilere olumlu beyanat ve davranışlarında sivil toplum olarak yanlarında olduğumuzu, olumsuz tavır ve söylemlerinde ise karşılarında olduğumuzu her firsatta hatırlatacağız.
 
Bugüne kadar gösterilen tutum ve sergilenen tavır genel anlamda iyi olmakla birlikte, tarafların gereksiz bazı beyanatlar ve siyasi polemiklere girdiklerini üzülerek görmekteyiz.
 
Uzun yıllar boyunca sivil toplum ve halk olarak çektiğimiz bunca aci, döktügümüz bunca kan, ve yaşadiğımız bunca kayıptan sonra hepimizi heyecanlandıran ve umutlandıran bu çözum sürecini hassasiyetle korumalı, ve hiçbir şeyin bu sürece zarar vermemesini sağlamalıyız.
 
Bu amaçla BESE Platformu olarak belli aralıklarla yayınlayacağımız bültenlerde barışa katkı verenleri takdir ve teşvik edecek, zarar verenleri de tenkid ve teşhir edeceğiz.
 
Bunun yaninda toplumun farklı kesimlerinden, sanat camiasından, kanaat önderlerinden, iş dünyasından, akademik çevrelerden, gerek birey gerekse kurum olarak sürece katkıda bulunmasını önemsediğimiz kişi ve kurumlarla bir araya gelerek bariş umudunu yüksek tutmak için faaliyetlerde bulunacağiz.
 
Bu sayede hepimizi umutlandıran bu hassas sürece zarar verecek tutum ve davranışların önünü alacağımızı düşünüyoruz.
 
Barışa hiç olmadığımız kadar yakınız. Bu fırsatı kaçıramayız.
 
Saygilarimizla,
 
BESE Platformu.
 
BESE Platformu ile ilgili bilgi almak isteyen ve bu sürece katkı ve destek sağlamak isteyenler www.beseplatformu.org / https://www.facebook.com/beseplatformu / www.twitter.com/beseplatformu adreslerine başvurabililer.