Irak Kürdistan’ın önde gelen yazarlarından Mesud Abdulhalık, Bölgesel Kürdistan Yönetimi’nin bağımsızlık için eline geçen altın fırsatları değerlendiremediğini söyledi. Abdulhalık, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) Kürt Yönetimi’nin bağımsız devlet kurma yönünde attığı adımları ve bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi. IŞİD’in saldırılarından sonra Irak’taki bütün siyasi konjonktürün Kürtlerin lehine geliştiğini söyleyen yazar, ancak Kürt yetkililerinin bu tarihi fırsatlardan yararlanmadığını öne sürdü. Kürdistan Yönetimi’nin Irak Başbakanı Haydar Abbadi tarafından kurulan hükümette çok zayıf temsil edildiğini öne süren Abdulhalık,"Bağdat’ta Kürtler son 11 yıldır en zayıf şekilde temsil diliyorlar" dedi. Kürt yazar; " Son iki yıldır Kürt yetkililerinden Bağdat’ta istedikleri şekilde temsil edilmemeleri halinde hükümete katılmayacakları hatta bağımsızlığa gideceklerini duyduk. Şu anda Bağdat hükümeti, 27 bakanlıktan sadece 3 bakanlığı Kürtlere vermeyi planlıyor. Yani Bağdat Kürtlere gerçek bir ortak yerine azınlıkta olan bir etnik grup muamelemsi bile yapmıyor. Onun için Kürt Yönetimi uzatma dakikalarında hükümete katılmaya karar verdi. Kürtler, kendilerine verdikleri sözler için Bağdat’a üç ay süre tanıdı. Bağdat’ın bu süre zarfında verdiği sözü yerine getireceğini sanmıyorum." dedi.

 ABD, KÜRTLERİ IŞİD İLE TEHDİT ETMEDİ

Abdulhalık, ABD’nin Kürtlere Bağdat hükümetine katılmaları için baskı yaptığı, hatta Kürtlerin hükümete katılmaması halinde IŞİD saldırıları karşısında tek başına bırakılacağı söylentilerinin yersiz bulduğunu söyledi.Bağdat’ın bütçe ablukasının Kürtleri zor durumda bıraktığını belirten yazar:" Geçen 11 yılda Bağdat’tan aldığımız bütçe sadece memurların maaşına yetti. Halbuki o bütçeyi ekonomi alanında, sanayide ve tarımda kullanmamız gerekiyordu. Bunu yapamadığımız için ancak, 8 ay Bağdat’ın ablukasına dayandık. Eğer kendimize ait bir ekonomimiz olsaydı, kimse bizi şu andaki şartlarla bir ayağı çukurda olan Bağdat hükümetine katılmamızı dayatamazdı.

"IŞİD EKSİK YÖNLERİMİZE AYNA TUTTU 

Mesud Abdulhalık, IŞİD’in Kürt Yönetimi’ne büyük zararlar verdiğini, ancak Kürtlerin eksiklerinin ortaya çıkmasına da ayna tuttuğunu söyledi.Yıllardır Peşmerge güçlerinin iki iktidar partisi arasında bölüşüldüğünü ifade eden Abdulhalık, IŞİD’in saldırılarından sonra Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi zarruriyetinin anlaşıldığını ifade etti.Mesud Abdulhalık:" Biz, geçen 11 yılda Peşmerge’yi eğiterek düzenli bir ordu haline getirmeyi başaramadık. Peşmerge IŞİD’in saldırıları karşısında her ne kadar kahramanca çatıştı ise de, topraklarımızı ve halkımızı koruyacak nitelikte olamadı. ABD’nin her zaman bizi kurtarmaya koşacağı yönünde bir garantimiz olmadığına göre, kendimizi koruyacak bir ordu kurmamız şart. Yoksa aynı durumlarla tekrar karşılaşabiliriz." dedi.

ABD’NİN ERBİL’DE HAVA ÜSSÜ KURMASI BİZİ DEVLET YAPAMAZ

Kürt yazar, ABD’nin Erbil’de askeri hava üssü kurmasının Kürtleri bağımsız bir devlet kurmalarına götürmeyeceğine dikkat çekti. Abdulhalık, bunun böyle ilişkilendirilmesinin hayalperestlik olduğunun altını çizdi. Bağımsız bir devletin ayakları üzerinde duracak kurumları olması gerektiğini aktaran Kürt yazar," Bir milletin devlet kurabilmesi için kendi ayakları üstünde durabilmesi şart" ifadesini kullandı. Abdulhalık:" ABD bu sefer bizi cehennemden kurtardı. Ancak, bizi cennete koyacağını düşünüyorsak yanılırız. ABD’de etkin olan iki siyasi partinin tarihine baktığımız zaman, hiç birisinin Kürtlerin devlet kurmasına sıcak bakmadığını görüyoruz. Onun için kendi kaderimizi kendimiz belirleriz. Son iki ayda meydana gelen olaylardan dersler çıkartmamız halinde, daha korkunç sonuçların bizi beklediğinden kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Kaynak: CIHAN