E-ihracat ile yurtdışına satış yapan işletmeler gerekli şartları sağladıkları takdirde ürün ve hizmetlerini mikro ihracat çerçevesinde yurtdışına gönderebiliyor. Mikro ihracat işletmelerin ürün ve hizmetlerini satarken Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ile gönderi gerçekleştirdiği satış yöntemi olarak biliniyor. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ile ürün gönderimi yapacak işletmelerin gönderilerinin 300 KG’den fazla olmaması ve 15.000 Euro sınırını aşmaması gerekiyor.

Mikro ihracat yapacak işletmelerin bu unsurlar ile beraber birçok detayı da göz önünde bulundurarak hareket etmesi önemli hususlar arasında yer alıyor. Mikro İhracat Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar adlı bu yazımızda sizlere Mikro ihracat yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu konular hakkında bilgi edinerek mikro ihracat yapabilir ve döviz geliri elde edebilirsiniz.

İhracat Nedir?

İhracat, işletmelerin ürün ve hizmetlerini yurtdışında yaşayan tüketicilere sattığı ticaret yöntemine verilen isimdir. Genellikle markalar ürün ve hizmetlerini e-ihracat siteleri, pazaryeri platformları aracılığı ile yurtdışına satmaktadır. Bunlarla beraber işletmeler anlaşmalı olduğu markalara da ihracat yapabilmektedir.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

İhracat nedir sorusuna yanıt arayan kişilerin merak ettiği konulardan birisi de mikro ihracat nasıl yapılır konusudur. Mikro ihracat yapmak için işletmeler; 

● E-devlet üzerinden ihracatçı kaydı yapar.
 

● E-ihracat siteleri üzerinden satış yapar
 

● Ürün ve hizmetlerini müşterilerine ETGB ile ulaştırır
 

Mikro ihracat kapsamında yer alan ürünlerin 300 KG sınırını ve 15.000 euro değerini aşmaması gerekir. 

Mikro İhracatın Avantajları 

Mikro ihracat işletmelerin birçok avantajlı durumdan yararlanmasını sağlayan ticaret yöntemidir. Mikro İhracatın Avantajları şunlardır;

● Mikro ihracat işletmelerin vekaletname şartını ortadan kaldırır.
 

● İhracat ile yalnızca hafta içi ürün gönderimi yapılırken mikro ihracat ile hafta sonu ürün gönderimi yapmak mümkündür.
 

● İşletmeler KDV’siz fatura kesebilir
 

● KDV’li fatura kesimi yapıldığında, mikro ihracat firmaları KDV iadesi alabilir
 

● Mikro ihracatta gümrük müşavirliği için ücret ödenmez
 

● Ardiye ücretleri ortadan kalkar
 

● İşletmelerin hazırlayacakları evraklar azalır ve bu da ihracat yaparken zaman kazanmanızı sağlar
 

● İşletmenizin daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olur
 

Mikro ihracatın işletmelere sağladığı avantajlar bunlardır. Bu avantajlardan yararlanmak isteyen kişilerin bir e-ihracat sitesi açması ve yurtdışına satış yapması gerekir.

Mikro İhracatta KDV’siz Fatura Nasıl Kesilir?

Mikro ihracat nedir sorusu kadar yanıt aranan  bir diğer soru da mikro ihracat faturası nasıl kesilir sorusudur. Çünkü işletmeler satış işlemlerinin ardından KDV iadesi almak ile uğraşmayı istememekte ve bu nedenle KDV’siz fatura kesmeyi istemektedir.

Mikro ihracatta KDV’siz fatura kesebilmek için e-devlet üzerinden ilk olarak ihracatçı kaydınızı yapmanız gerekir. Ardından E-fatura ya da e-arşiv sisteminde KDV oranları arasında %0 KDV oranınız aktif olur. Böylece satışını yaptığınız ürün ve hizmetlerin Mikro ihracat faturalarını bulunuyorsa e-fatura sisteminiz üzerinden ya da e-arşiv sistemi üzerinden KDV’siz bir şekilde kesebilirsiniz.

Mikro İhracat Faturasında Bulunması Gereken Bilgiler

Mikro ihracat faturası kesmek için işletmelerin belirli bilgilere ihtiyacı bulunmaktadır. Mikro ihracat faturalarında bulunması gereken bilgiler şunlardır;

● Gönderen firmaya yönelik bilgiler ( Firmanın unvanı, vergi numarası, vergi dairesi ve adresi )
 

● Alıcı firmaya yönelik bilgiler ( Firmanın unvanı, vergi numarası, vergi dairesi ve adresi )
 

● Satılan Ürüne ait bilgiler ( Ürün adı, miktarı, cinsi, adedi, birim fiyatı, GTIP numarası )
 

● Ürünün gönderim şekline yönelik bilgiler
 

● Ürünün menşei bilgileri
 

● Fatura numarası ve tarihi
 

● Faturayı kesen kişiye ait bilgiler ( ad ve soya )
 

● İmza ve Kaşe

Bilgileri ile e-ihracat faturası kesebilmeniz mümkündür. Bu bilgileri barındırmayan ürünlerde teslimat problemleri yaşanabileceği için faturanızı doğru bir şekilde kesmeniz gerekmektedir.

Proforma Fatura Nedir, Nasıl Kesilir?

İhracat nedir konusuna ilgiliyseniz proforma faturalar hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü mikro ihracat faturaları ile beraber yurtdışına yaptığınız satışlarda proforma fatura da kesmeniz gerekir.

Proforma fatura, asıl satışınız öncesinde kesilen ve herhangi bir mali yükümlülük taşımayan bir fatura türüdür.

● Fatura tarihi
 

● Satılan ürünün cinsi
 

● Satan firmaya ait bilgiler
 

● Ürüne ait bilgiler ( adı, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, ağırlığı )
 

● Teslimat şekli
 

Bilgileri dahilinde e-ihracat proforma faturaları düzenlenir. Genellikle yurtdışına satış işletmeler proforma fatura örneklerinden yararlanarak İngilizce fatura kesmekte ve gönderi işlemleri esnasında proforma faturalarını da paketlerinin üzerine yapıştırarak göndermektedir.

Ticimax ile Mikro İhracat Yapın

İhracat nedir sorunuza yanıt verdik ve ihracat ile ilgili konular hakkında sizleri bilgilendirdik. Son olarak mikro ihracat yaparken tercih edebileceğiniz Ticimax e-ihracat alt yapılarından sizlere bahsedeceğiz.

Ticimax, internetten ürün ve hizmet satmak isteyen firmalar için e-ihracat alt yapısı sağlayan ve e-ihracat çözümleri üreten bir bilişim firmasıdır. Ticimax e-ihracat alt yapılarını kullanan işletmeler ürün ve hizmetlerini kolayca sitelerine yükleyebilmekte ve anında internetten yurtdışına satış yapmaya başlayabilmektedir.

Ticimax e-ihracat alt yapılarında yer alan özellikle ve modüller ile işletmeler e-ihracat süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütmekte ve böylece müşterilerinin güvenini kazanabilmektedir.