PKAN-E, Göteborg şehrinde çok sayıda delege ve katılımcıyla kongresini düzenledi. Ankara Katliamı'nın kınandığı kongrede, Kürtlere birlik ve mücadele çağrısı yapıldı.

Platforma Kurdên Anatoliya Navîn (PKAN-E) Cumartesi günü İsveç'in Göteborg şehrinde, 8 Avrupa ülkesinden 50 delege ve 100 civarında misafirin katılımı ile kongresini gerçekleştirdi. 

Ankara Katliamı'nın kınandığı kongreye, HDP Urfa Milletvekili Leyla Güven, Kürt Siyasetçi ve KNK Üyesi Adem Uzun, HDP Konya İl Eşbaşkanı Hasan Ateşçi, Kurd-Der Başkanı Mustafa Karaman, İsveç Sosyal Demokrat Milletvekili ve Dış ilişkiler Komisyonu Üyesi Serkan Köse, Sosyalist Parti yedek Milletvekili ve Gladsaxa Belediye Başkanı Yardımcısı Serdal Benli, HDP Van eski Milletvekili Özdal Üçer de katıldı.

'KATLİAMDAN AKP-ERDOĞAN SORUMLU'

Güven, Ankara Katliamı'nı kınayarak konuşmasına başladı. Güven, katliamdan AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sorumlu olduğunu dile getirdi. Uluslararası 9 Ekim Komplosu'na da değinen Güven, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ileri felsefesi ile komplonun boşa çıkarıldığını söyledi. Rojava Devrimi'ni de selamlayan Güven, yaşamını yitiren ve Orta Anadolu Kürdü olan, Siyasetçi Murat Bozlak'ı da andı.

'ÖRGÜTLENELİM, KENDİMİZE SAHİP ÇIKALIM'

Uzun ise asimilasyon ve soykırıma karşı mücadelenin önemine dikkat çekerek, "Sistem bizi kendimizden uzaklaştırmak istiyor. Düşman, Kürtler arası farkı gözetmeksizin oyun oynuyor. İnsanlık büyük mücadele veriyor. Bizim için en büyük değer örgütlenmek ve kendimize sahip çıkmak, ondan dolayıdır ki platform mücadelemize hizmet etmelidir" dedi.

'ÜLKE İLE İLİŞKİLER SICAK TUTULMALI'

Ateşçi de şunları söyledi: "Orta Anadolu Kürtlerinin ülke ile ilişkilerini sıcak tutmak gerekir. Yunak, Polatlı ve Şereflikoçhisar Kürtleri ile daha fazla ilişki kurmak gerekir. Bütünleştirmek ve ilişkileri geliştirmek gerekir. Tarihi bir dönem yaşıyoruz."

Karaman, ana dilin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, ailelere çocuklarıyla Kürtçe konuşmaları çağrısında bulundu.

Şêxbizin Kürtlerinden ve Orta Anadolu Kürt Derneği Üyesi İsmail Süslü, selamlamayı Şêxbizinî (Lekî) yaptı. Süslü, Ankara Kürt Derneği ile ilgili çalışmaları anlattı.

'ORTA ANADOLU KÜRTLERİ TARİKATLARIN HEDEFİNDE'

Köse, Türk tarikatların hedef kitlesinin Orta Anadolu Kürtleri olduğuna dikkat çekti. Köse, Sosyal Demokrat Parti heyeti ile Amed'e gidip görüşmeler yaptıklarını ve bir Êzîdî kampını ziyaret ettiğini söyleyerek, çalışmaları ve ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti.

ROJAVA'YA DESTEK ÇAĞRISI

Benli de, Kürt Halk Önderi Öcalan'ı selamlayarak konuşmasına başladı. "Kürtler özgürlük kapısına dayandı, bu kapıdan geçmek için irademiz güçlü olmalıdır" diyen Benli, Rojava'ya katkı sunulmasını istedi.

Son olarak konuşan Üçer ise, "Platform, savaştan göç etmek zorunda kalmış Kürtlerin sorunlarına çare aramalıdır ve Kürtler arası ilişkileri geliştirmelidir" dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

PKAN-E, Kürtçe düzenlenen kongresinin sonuç bildirgesini de açıkladı. 

Bildirgede, "Kuruluşumuzun, Orta Anadolu Kürtlerinin ulusal kimlikleri, siyasal, kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkması için bir zorunluluk ve fırsat olduğu söylenebilir. Platformun ana amacı, asimilasyona karşı mücadele etmek, asimilasyon ile mücadeleye karşı etkin çalışma alanları yaratmak, plan ve projeler hazırlamaktır" denildi.

Orta Anadolu Kürtlerinin nüfus olarak ülkeden çok Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşadıklarına dikkat çekilen bildirgede, çalışmaların diğer kurum ve kuruluşlarla eşgüdümlü yapılacağı belirtildi.

Bildirgede, şu ifadelere yer verildi: "Orta Anadolu Kürtlerinin yaşadığı coğrafik yerleşim alanı gözetlenecek ve özgün koşulları dikkate alınacaktır.  Orta Anadolu Kürtleri, Anadolu’da yaşayan halklarla iç içe, barış ve huzur içinde yaşamayı sürdürecektir. Bunu yaparken, kimliğini kültürünü ve tarihi değerlerini eşit ve özgürce yaşamanın koşullarının yaratılmasını sağlayacaktır. Orta Anadolu Kürtlerinin, her topluluk gibi bir aidiyetleri bulunmakta ve bir etnisiteye sahiptirler; bunları koruyup geliştirmek için Platform yoluyla çalışacaklar. Orta Anadolu Kürtleri, ortalama 300 ile 500 yıldır Anadolu’da yaşamaktadır. Orta Anadolu Kürtleri her zaman olduğu gibi , bundan sonra da kimliklerini korumak  için demokratik zeminde çalışmalar yürütecektir."

YÖNETİM VE ÜYE KADROSU

Kongrede, eşbaşkanlığa Almanya'dan Dilan Biçer ve İsviçre'den Şevket Bakan seçilirken, yönetim kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu: "Bengü Çelik-İsveç,Yusuf Özden-İsveç ,Raşit Bulduk-İsveç, Semra Akçakoca-Avusturya, Roni Yıldırım-Hollanda, Seyit Ekecik-Hollanda, Nedim Ateş-Norveç, Sinan Behzatoğlu-Almanya, Aygün Akdoğan-Almanya, Cengiz Binyıl-Almanya, Muzaffer Küçükyıldız-İsviçre, Süleyman Avcı-Danimarka, Ahmet Gezer-Danimarka.

Hollanda'dan Mustafa Kaçmaz, Danimarka'dan Ahmet Biçen, İsveç'ten Özlem Sigirci Işıklı ve Yakup Sarı yedek üyeler olurken; Disiplin ve Denetleme Kuruluna ise İsveç'ten Hasan Bozlak ve Deniz Uzuner ile Danimarka'dan Muxtar Erol Karaman getirildi.

Platformun sözcülüğüne Ahmet Gezer, basın sorumluluğuna ise Dilan Biçer ve Ahmet Gezer seçildi.

Eşbaşkanlar: Dîlan BİÇER - Şevket BAKAN

KOMİSYONLAR

Kongrede Örgütlenme, Dil-Kültür-Sanat, Tarih ve Mali komisları da kuruldu.

Bildirgenin sonunda, komisyonların yürüteceği faaliyetlere ilişkin şunlar kaydedildi:

"Örgütleme komisyonunun amacı toplumu tekçi ve merkezi bir örgütleme yerine, farklılıkların ve özgünlüklerin kendisini ifade edebildiği, pratik yaşamda uygulama alanı bulduğu demokratik bir toplumun temel dayanaklarını oluşturmaktır.

Kürt dilinin kullanımı, kitlelere mal edilmesi, yaygınlaştırılması, Kürt edebiyatı ve folklorunun tanıtılarak günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi dönemin en etkili çalışmasıdır. Kürt kültürünün baskı ortamından ve yasaklardan kurtarılması kadar, bu kültürün yeni nesillere maledilmesi, yaşanılan ülkelerin halklarına, kurumlarına ve platformlarına taşınarak tanıtılması; kültür-sanat komisyonunun temel faaliyetlerindendir.

Platforma Kurdên Anatoliya Navîn, Platformen for kurder Från centrala Anatolien i Europa adında, Göteborg şehrinde bir dernek kurdu. Aynı zamanda Hollanda’da Platforma Kurdên Anatoliya Navîn adına bir vakıf kuruldu. Platforma Kurdên Anatoliya Navîn bu iki kurum üzerinden çalışmalarını yürütecektir." 
 

ANF