CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in yazılı soru önergesini yanıtlayan Davutoğlu, dünyanın istikrarsızlık ya da silahlı çatışma yaşanan bölgelerinde, birçok ülkenin vatandaşının kaçırılabildiğini belirtti. Söz konusu bölgelerde bulunan ya da çalışan Türk vatandaşlarına yönelik eylemlerin de olabildiğini ifade eden Davutoğlu, bu tür durumlarda Bakanlığın, ilgili tüm kuruluş ve temsilciliklerin, vatandaşın serbest bırakılması için tüm çabayı harcadığını kaydetti.

Kaçırılan vatandaşlarla ilgili olarak, diğer ülkelerin de yaptığı gibi, ilke olarak fidye pazarlığına girilmediğine işaret eden Davutoğlu, ilgili ülkenin resmi kanallarıyla gerçekleştirilen görüşme ve temaslarla sonuca ulaşılmaya çalışıldığını belirtti.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bakanlığımız, kaçırılan vatandaşlarımızın aileleriyle, olayın öğrenilmesinden itibaren elinden gelen tüm imkanları seferber ederek sürekli temasta kalıp kendilerine manevi destek vermekte, ayrıca kurtarılma sürecinin sonunda, serbest bırakılan vatandaşlarımızın salimen yurda dönüşleri sağlanmaktadır.

Güvenlik tehlikesi bulunan ülkelerdeki güncel durum hakkında bilgi verilmek suretiyle çeşitli seyahat duyuruları yapılmakta, Bakanlığımız ve ilgili ülkedeki temsilciliğimizce vatandaşlarımız uyarılmaktadır. Tehlikenin yoğunluğuna göre vatandaşlarımıza müteyakkız bulunulması veya ilgili ülkeye seyahat edilmemesi tavsiye edilmektedir.

Yabancı ülkelerde vatandaşlarımıza yönelik tehdit durumunun doğması halinde yeril makamlar nezdinde süratle girişimlerde bulunularak vatandaşlarımızın ve Türk iş yerlerinin güvenliklerinin sağlanmasına yönelik her türlü tedbirin alınması tavsiye edilmektedir.''

Davutoğlu, son olarak, kaçırılarak yaklaşık 2 yıldır Afganistan'da tutulmuş olan Sertaç Dikilitaş'ın, 30 Mart 2013 tarihinde, yapılan girişimler sonucunda serbest kalarak ülkeye döndüğünü anımsattı.

Kaynak: AA