Batı Kürdistan'daki bir çok siyasi parti PYD’nin sunduğu yeni ortak yönetim projesini değerlendirdi. Siyasi partiler Suriye’deki gelişmelere dikkat çekerek bu projenin doğru ve zamanında yapılmış bir proje olduğu yönünde ortak görüş belirtti.  

PYD’nin Rojava için sunduğu yeni ortak yönetim projesini değerlendiren Suriye Kürtleri Sol Parti Sekreteri Mihemed Mûsa (Mihemedê Mûsê),  Değişim ve Düzeltme Hareketi Başkanı Feysel Yusif ve  Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisinin Siyasi Büro Üyesi (PDPKS) Selman Hiso, Kürt bölgesinde ortaya çıkan yönetim boşluğunu doldurmak için doğru bir proje olduğunu belirterek destek verdi.  

Suriye Kürtleri Sol Partisi Başkanı Mihemed Musa, “Yüzyıllardır temel haklarından yoksun kalan Kürt halkının şimdi kendi kendini yönetme hakkı vardır” dedi.

Musa, “Kürt halkının şimdi her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacı var. Bu yönetim Kürtleri uluslararası alanda temsil edebilir. Bu yüzden tüm siyasi parti, kurum ve hareketleri dayanışma içine girmeli ve Kürtlerin, Arapların, Asurilerin ve Ermenilerin ortak yaşam için örgütlenme çalışmalarını güçlendirmelidir” diye ekledi.

Bazı güçlerin tehditlerine değinen Musa şöyle konuştu: “Bazı güçler Kürtlerin yönetim oluşturma çabalarını kullanarak kendi çıkarları için uluslararası güçleri Kürtlere karşı kışkırtmak istiyor. Bu yaklaşımlarla Rojava üzerindeki saldırıları artırmak istiyorlar. Bu güçler Kürtlerin ortak yönetim projesini Suriye’nin parçalanma projesi olarak göstermeye çalışıyorlar.”

Musa Suriye’de üç siyasi güç olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’de Aleviler, Kürtler ve Suniler var. Hiçbiri diğerinin kendisine egemen olmasını istemiyor. Bu yüzden Kürtler bir daha kendine karşı haksızlık ve zulümleri kabul etmeyecektir. Bunun için Kürtlerin kendileri için ortak bir yönetim oluşturma hakları vardır.”
 
YENİ YÖNETİM BAAS KALINTILARINI ORTADAK KALDIRACAK

Değişim ve Düzeltme Hareketi Başkanı Feysel Yusif ise bütün muhalif güçlerin rejimin bölgede yaratmak istediği kaosun önüne geçmek için Kürtlerin oluşturmak istedikleri ortak yönetim çabasının başarıya ulaşmasına destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Yusif, “Yeni oluşturulmak istenen yönetimin özü, Baas rejiminin Kürdistan’daki kalıntılarını ortadan kaldırarak bölgedeki halklar ve toplumlar arasındaki ilişkileri güçlendirmektir” dedi.

Rojava’daki ortak yönetimin Suriye’yi parçalayacağına dair iddialara dikkat çeken Yusif, “Tarihe baktığımızda bölgenin gerçekte Sykes-Picot ile parçalandığı görülecektir. Öyleyse Kürtler ve Araplar ortak bir yönetim oluşturarak, rejimin kendi ömrünü uzatmak için geliştirdiği çelişkileri aşabilir” şeklinde konuştu.

Suriye Kürtleri İlerici Partisi Siyasi (PDPKS) Büro Üyesi Selman Hiso, ortak yönetim projesi için şunları belirtti: “Bu proje artık temel amacı Türk devletinin ve desteklediği çete gruplarının saldırılarına karşı bölgenin savunmasını üstlenmek olmalıdır.  PYD projeyi altın bir zamanda önermiştir. Biz parti olarak bu projenin başarıya uluşması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.