Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizinde çerçeve anlaşma sağlandı. Ukrayna borçlarını yıl sonuna kadar ödemeyi kabul ederken, bin metreküp için 385 dolar önceden ödeyerek doğalgaz alabilecek.

Gazprom’dan konu ile ilgili yapılan açıklamda Berlin’de yapılan AB, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde anlaşmanın sağlandığı belirtildi. Kararın Moskova ve Kiev tarasından onaylanması gerekiyor. Avrupa Komisyonu gelecek hafta içinde son anlaşmanın sağlanmasını ümit ediyor. “Kış paketi” olarak belirtilen anlaşmaya göre, Ukrayna 3,1 milyar dolarlık borcunu da yıl sonuna kadar kapatacak.

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Enerji Komiseri Günther Öttinger, Ukrayna’nın aldığı doğalgaz miktarı ile ilgili tartışmalı bir durum olmadığını, Kiev’in borcunu ödemesi gerektiğini söyledi. Fiyat konusunda yaşanan sorun ise Stokholm Tahkim Mekemesince karar bağlanacak.

ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA 2009 KRİZİ TEKRARLANABİLİR

Tarafların “kış paketi” olarak nitelenen geçici bir çözümde anlaşma sağlamasının önemine değinen Öttinger, “Ukrayna Ekim sonuna kadar 2 milyar dolar ve 2014 sonuna kadar 1,1 milyar dolar olmak üzere 3,3 milyar dolar borcunu ödeyecek. 2 milyar dolar ödemenin ardından Ukrayna’ya ön ödemeli yöntemle 5 milyar metreküp doğalgaz tedarik edilecek. Bunun için uzlaşılan fiyat bin metreküp için 385 dolar.” dedi.

Geçici sözleşmenin 2015 yılı Mart ayına dek geçerli olacağını, Stokholm’un bu sürede kararını açıklamasını beklediklerini ifade eden Öttinger, tarafların sağladığı “kış paketi” çerçeve anlaşmasının hükümetlerce onaylanması gerektiğini belirtti. Bağlayıcı anlaşma ise önümüzdeki hafta sonuna dek imzalanması bekleniyor. Avrupa Enerji Komiseri’ne göre anlaşma sağlanamazsa 2009 krizinin tekrarlanma riski var.

RUS BAKAN: 100 DOLAR İNDİRİM YAPTIK

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da bin metreküp için 100 dolar indirim yaptıklarını, bu rakamın 6 aylık bir dönem için geçerli olacağını söyledi. Ukrayna’nın yraltı depolarındaki doğalgaz miktarının kış aylarını geçirmek için yeterli olmadığına değinen Rus
Bakan, “Ukrayna’nın doğalgaz satın alması gerekecek. Gazprom’un Ekim ayı sonuna dek kısmi bir ödeme (en az 2 milyar dolar) alması gerek. Geri kalan tutar yeniden yapılandırılacak. 2014 sonuna dek 1,1 milyar doların taksitler halinde ödenmesi gerekiyor. Ödeme Ukrayna’nın IMF’den aldığı fonlardan gerçekleştirilecek, AB ve Dünya Bankası kefil olacak. Al ya da öde hükmü uyarınca 5 milyar metreküp ancak ön ödeme yapıldığı takdirde tedarik edilecek. Bu doğalgaz hacmi her iki taraf için de bağlayıcı.” bilgisini verdi. Rus Bakan ters akım meselesine çok kısaca değindiklerini, bu konuda tutumlarının değişmediğini hatırlattı.

UKRAYNA 268 DOLARIN ADİL FİYAT OLDUĞU KONUSUNDA ISRARLI

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan da 385 dolar üzerinde anlaştıklarını ancak bin metreküp için 268 doların adil bir fiyat olacağını savundu. Ukrayna’nın yaz dönemi için 325 dolarlık bir ödeme teklifi yaptığını, Moskova’nın bunu olumlu bulmadığını kaydeden Ukraynalı Bakan, “Rusya’nın doğalgaz sözleşmelerinin yerine getirilmesi yönündeki ısrarından kaynaklanan sorun henüz çözülmüş değil. Ödemeye dair atılacak adımları Ukrayna Bankası ile netleştirmemiz gerekiyor. Ukrayna borcuna karşılık olarak 3.1 milyar dolar ödeyebilecek durumda. Ukrayna’nın borcunu ödemesi tedarik güvenliği konusuyla yakından ilintili. 385 dolarlık geçici fiyat istikrarlı olmalı ve Rus hükümetinin aksi yöndeki herhangi bir kararından bağımsız olmalı.” talebinde bulundu.

Kaynak: CIHAN