İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in “Şimdi isyancıları silahlandırabiliriz” dediğini başlık yapan Metro gazetesi AB kararından sonra İngiltere ve Fransa’nın hemen isyancılara silah gönderebileceğini ileri sürdü.
 
Dışişleri Bakanı William Hague’in İngiltere’nin ambargonun kalkmasından sonra İngiltere’nin özgürce hareket edebileceğini söylediğini yazdı. William Hague, basın mensuplarının Ağustos ayından önce silah gönderilemeyeceğiyle ilgili sorularını yanıtlarken “İngiltere’nin kararı daha sonraki safha için” dedi.
 
William Hague BBC’ye verdiği demeçte ambargonun kaldırılmasının Şam üzerine büyük baskı yapacağını söyledi. Radio 4’un “World At One” programında konuşan William Hague, “Dünya sizin (isyancıları kastediyor) kendinizi savunma araçlarınızı inkar ediyor” derken Rusların Esad rejimine S-3OO füzesi göndermesinin AB’nin silah ambargosunu kaldırmasıyla ilişkisi olmadığını söyledi. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Suriye’ye silah ambargosunun kalkmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Hague, Dışişleri Bakanlığı sitesinde şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Birliği ulusları Suriye muhalefetine silah ambargosuna son vermekte anlaştılar. Bu İngiltere’nin istediği sonuçtu. Bazı ülkeler için zor bir karardı ama Suriye sorununa uluslararası diplomatik çözüm sağlama çabalarını kuvvetlendirmek için gerekli ve doğru bir karardı.
 
Esad rejimine ciddi bir şekilde müzakerelere girmesi gerektiğini ve tüm seçeneklerin bunu kabul etmezse masada kalacağını belirten net bir sinyal göndermek Avrupa için önemliydi. AB ulusları (Brüksel’de) sadece bunu yaptı.
 
Esad rejimine AB yaptırımlarının diğer unsurları tutulacak. AB ulusları, aynı zamanda üye ülkelerin Suriye Ulusal Koalisyonu’na askeri malzeme temin etmeye ilerde karar verdiklerinde ortak bir çerçevede hareket etme konusunda anlaştılar. Bu anlaştığımız teminatlar bu malzemelerin sivillerin güvencesi bakımından sadece Ulusal Koalisyon’a verilmesini öngörüyor. Bu İngiltere Ulusal Koalisyon’a silah göndermeye karar verdiğimiz anlamına gelmiyor ama ilerde durum kötüleşmeye devam ederse ve Esad rejimi müzakereleri reddederse karşılık verme esnekliğimiz var.
 
Suriye’de binlerce kişinin hayatı tehlikede: Çabalarımız önümüzdeki Cenevre Konferansı’nda başarılı bir sonuç sağlamaya ve çatışmaları bitirecek, mültecilerin evlerine dönmelerini sağlayacak, Suriye’de daha fazla radikalleşmeyi önleyecek politik bir geçiş dönemine odaklı”