İngiltere'nin başkenti Londra’da önceki gün iki saldırgan bir askeri satır ve bıçakla öldürdü. İngiliz haber kanalı ITV News saldırganlardan birine ait olduğu belirtilen görüntüler yayınladı. Görüntülerde kanlı ellerinde bir satır taşıyan genç siyahi bir erkek görülüyor. Saldırganların, kurbana önce arabayla çarptığı ardından da bıçakladığı belirtildi. Londra polisi öldürülen kişinin asker olduğunu doğruladı. ITV News’ün internet sitesindeki görüntülerde gri kapüşonlu bir ceket giyen erkek, “Onların bizle savaştığı gibi bizim de onlarla savaşmamız gerekiyor. Göze göz, dişe diş. Bugün bunları görmek zorunda kalan kadınlardan özür diliyorum ama bizim topraklarımızdaki kadınlar da aynı şeyleri görmemeli. Siz insanlar hiçbir zaman güvende olmayacaksınız. Hükümetinizi devirin, onların umurunda değilsiniz” diyor.BBC, zanlıların, güvenlik güçleri tarafından “bilinen isimler” olduğunu açıkladı.
 
Sonradan Müslüman olmuş
 
Zanlılardan birinin 28 yaşındaki Michael Adebolajo olduğu ve bu kişinin İslam dinini seçtiği iddia edildi. İki zanlının hastanede ve polis gözetiminde olduğu da belirtildi. Greenwich Üniversitesi’nde okuyan saldırganın ne eğitimi gördüğü öğrenilemedi.
 
Irkçılar harekete geçti
 
Saldırı haberinin duyulmasının ardında İngiltere genelinde aşırı sağcılar, Müslümanları ve camileri hedef aldı. Aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi EDL yanlıları kar maskeleri takarak cinayetin işlediği bölgede polisle çatıştı yakınlarda bulunan bir camiye saldırdı. Kar maskeleri takan ırkçı EDL üyeleri, “İslamcı solucanlara teslim olmayacağız” sloganı attı. Saldırının basına yansımasından saatler sonra Essex kentinde de elindeki bıçakla bir camiye giren 43 yaşındaki bir adam tutuklandı. Kent kentinde ise bir kişi bir camiye “ırkçı nedenlerle” zarar vermekten tutuklandı.
 
Müslüman dernekleri de ayakta
 
İngiltere’deki Müslüman kuruluş ve derneklerden saldırıyı kınayan açıklamalar geldi. İngiltere Müslüman Konseyi yaptığı açıklamada, barbarca olarak nitelendirdiği saldırının İslam ile ilgisi olmadığını belirterek Müslüman ve Müslüman olmayanlara nefrete ve düşmanlığa karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptı.
 
‘Terör en çok Müslümanları vurdu’
 
İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkeyi sarsan bıçaklı saldırı sebebiyle düzenlenen Cobra toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. “Bu saldırı, İslam dinine ve ülkemize birçok katkıda bulunan Müslüman toplumuna bir ihanettir” diyen Cameron, İslam dininde, böyle ‘tüyler ürperten’ bir saldırıyı haklı gösterecek hiçbir şeyin olmadığına vurgu yaptı. Cameron, bu olayın tek suçlusunun, korkunç saldırıyı gerçekleştiren “hasta ruhlu kişiler” olduğunu belirtti. Muhalefet İşçi Partisi lideri Ed Miliband da Cameron’ın bu açıklamalarına tam destek verirken, aşırı sağcı grupların yaptığı cami saldırılarını kınadı.