COVID-19 salgınının kontol altına alınması için daha etkili önlemler gerektiğini sık sık hatırlatan Solunum Derneği TÜSAD, tam kapanma kararını yerinde bulduğunu bildirdi. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, salgının yavaşlamasının ancak tam kapanma ve aşılama ile gerçekleşebileceğini vurguladı.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), pandemide tabloyu tersine çevirmenin ancak tam kapanma ve etkin aşılama ile mümkün olduğu uyarısında bulundu. Yeni normalleşme sürecinin ardından, sürekli artan vaka sayılarının endişe verici olduğunu bir kez daha vurgulayan TÜSAD, hastanelerdeki pandemi servisleri ve yoğun bakımların artan artan iş yükü nedeniyle yetersiz kalmaya başladığını ve bu durumun Covid-19 ve diğer sağlık sorunları için başvuran vatandaşların mağduriyetine yol açtığını belirtti.

‘KARAR OLUMLU AMA DESTEK ŞART’

Tüm uyarılara rağmen, gerekli radikal  tedbrilerin alınmaması nedeniyle salgın tablosunun giderek ağırlaştığını belirten TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, son durumu şöyle değerlendirdi: “Kontrollü normalleşmenin başlamasından bu yana vaka sayılarında görülen artış, salgının kontrolünde zorluk yaşandığını gösteriyor. Normalleşme başlamadan hemen önce 9 bin civarında olan vaka sayıları, normalleşmenin ardından 7 kat artarak, 64 bine dayanmıştı. Virüsün mutasyon geçirmesi de bu artışlarda etkili oldu. Şimdi artık daha sıkı önlemler alma zamanı. Vakaların düşmesi için alınan tam kapanma ve temel üretim haricinde üretim ve hizmetler durması kararlarını destekliyoruz, ancak aşılama ile ilgili sorunların hızlıca giderilerek ara vermeden devam edilmesi gerekmektedir.”

TÜSAD’ın konu ile ilgili açıklamasında ayrıca alınması gereken acil önlemler şöyle sıralandı:

  • Tam kapanma döneminde çalışanların kapanmadan kaynaklı ekonomik kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Yurtiçi ve yurtdışı seyahatler zorunlu haller dışında durdurulmalıdır.
  • Aşılama programı etkin şekile devam ettirilmeli, aşı teminindeki aksaklıklar giderilmeli, toplum hızla aşılanmalıdır. Aşılama süreciyle ilgili toplum sürekli olarak bilgilendirilmelidir.
  • Filyasyon çalışmaları bilimsel kriterlere uygun olarak yapılmalı, elde edilen veriler en şeffaf şekilde ilgili kesimlere aktarılmalı, bu alandaki çalışmalar desteklenmelidir.
  • Vatandaşlarımız maske-mesafe-hijyen kurallarına harfiyen uymalı, ev ve komşu ziyaretlerine ara vermeli, kapalı ve kalabalık alanlarda uzun süre durmamalıdır.
     

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 4.500’ün üzerindeki üyeleri ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 50 yıllık geçmişinde 42 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.