Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen 3 PKK’lı kadın için Diyarbakır’da düzenlenen tören, olaysız sona erdi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Batıkent Meydanı’nda düzenlenen törende gerginlik yaşanmadı. BDP’liler sık sık kalabalığa sağduyu çağrısında bulundu. Törene katılanlar beyaz şallar takarken, alanda beyaz güvercinler uçuruldu
Tören, yapılan konuşmaların ardından sona erdi. Cenazeler, ambulanslara konularak memleketlerine gönderildi.
 
TÖRENDE NELER YAŞANDI
 
İstanbul’dan uçakla Diyarbakır Havaalanı’na getirilen PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in cenazeleri, özel bir hastanenin morguna kaldırılmıştı.

Cenazeleri almak için sabah erken saatlerde hastane önünde kalabalık toplanmaya başladı. Cenazelerin Batıkent Meydanı’nda yapılacak tören alanına götürüleceği güzergahta geniş güvenlik önlemleri alınırken, belediye ekipleri de bölgede temizlik yaptı.

CENAZELER TÖREN ALANINA GETİRİLDİ

Öldürülen PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in cenazeleri, Bağlar ilçesinde bulunan özel bir hastanenin morgundan alınarak belediyeye ait cenaze araçlarına bindirildi. Cenaze araçları konvoy halinde Bağlar ilçesinden Batıkent Meydanı’na hareket etti. Cenaze törenine katılmak üzere toplanan ve aralarında BDP milletvekilleri de olan kalabalık, hastane çıkışından tören alanının yapılacağı bölgeye kadar konvoyu yaya olarak takip etti. Batıkent Meydanı’nda yapılacak törenin ardından Sakine Cansız’ın cenazesinin Tunceli'ye, Fidan Doğan’ın cenazesinin Kahramanmaraş Elbistan'a ve Leyla Söylemez’in cenazesinin Mersin’e gönderileceği belirtildi.

 

PROVOKASYON ANONSU

6 ilden gelen takviye ekiplerle birlikte yaklaşık 8 bin polis kentte yoğun güvenlik önlemi aldı. 3 polis helikopteri sabah saatlerinden itibaren kentin semalarında dolaşmaya başladı. Sivil polisler törenin yapılacağı alanın çevresinde önlem aldı. Aralarında poşulu polislerin de olduğu öğrenildi. Zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ise yürüyüş yapılan bölge ve törenin yapılacağı alanın yaklaşık 500 metre gerisinde konuşlandı. Emniyet Müdür Yardımcısı, telsizden "Kesinlikle provokasyonlara polisin disiplinli davranışı çerçevesinde davranılacak. Prokovasyona gelinmeyecek. Resmi polisler ve motorize ekipler hassas gün nedeniyle cenazelerin olduğu bölgede dolaşmayacak. Karakollarda olacaklar. 155'e yapılan ihbarları da resmi üniformalı polisler zırhlı araçlar nezaretinde takip edecek. Olası yasadışı eylemler gerçekleştiğinde milletvekilleri, seçilmişler, çocuk ve yaşlılar dikkate alınarak, merkeze bildirilerek, kademeli ve orantılı güç kullanılacaktır" anonsu yaptı.

BEYAZ ŞAL

Törene katılan kadın ve erkekler, "barışı simgeleyen" beyaz şallar taktı.Öte yandan, tören alanının yakınında bulunan AK Parti Bağlar İlçe Başkanlığı binası önünde polis ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındı.

AHMET TÜRK: BARIŞ HALKLARIN BİRBİRİNİ TANIMASIYLA OLUR

Ahmet Türk ise bugün gözlerin Diyarbakır üzerinde olduğunu belirterek, "Özgürlük mücadelesinin bedelleri çok büyük oluyor. Kim ne derse dersin Kürt halkı özgürlük ötesinde hiçbir şey kabul etmeyeceği kararını vermiştir." ifadelerini kullandı. Bu ülkede her zaman barış ve hakların kardeşliğini istediklerini belirten Türk, barış taleplerini hiçbir zaman gündemden düşürmediklerini kaydetti. Türk, "Barış kardeşlik ve eşitlik için hep arayışlar içinde olduk. Hep barış mesajları verdik. Bugün çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Bugün herkes büyük bir hassasiyet beklemektedir. Üç yoldaşımız kaybetmemize rağmen barışı esas alan bir yaklaşımı halkımız esas almaktadır. Ancak ve ancak barış karşılıklı saygıyla oluşur. Barış halkların birbirini tanımasıyla oluşur. Barışta adalet ve eşitlik olmalıdır. Bütün dünya Diyarbakır'da barışa zarar gelmesin diyor. Biz bu duyguyla bugün şehitlerimizi uğurluyoruz. Barış için hassasiyetten bahsedenler Kandil'i bombalıyor. Bu nasıl bir hassasiyettir, nasıl bir barışseverliktir. Kürtleri boşa çıkarmaya çalışıp siyaset yapacaksın ayrıca Kürtlerin üzerine bomba yağdıracaksın. Bu hassasiyeti sizden de bekliyoruz. Türk halkına da sesleniyorum. Barıştan bahseden Başbakanınız Kürtlerin üzerine bomba yağdırıyor." diye konuştu.

TUĞLUK: O KURŞUNLAR BARIŞA, İMRALI GÖRÜŞMESİNE SIKILMIŞTIR

DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, bu katliamı yapanları lanetlediklerini söyledi. Tuğluk, şöyle konuştu: "O kurşunlar öszgürlük isteyen kadınlara, barışa ve İmralı'da yapılan görüşmelere sıkılmıştır. Onun arkasında kimlerin olduğu bellidir. Kürt sorunun çözümünü istemeyenlerdir. Biz o katilleri tanıyoruz iyi biliyoruz. Bugün üç kadının acısını yaşarken konuşmanın güç olduğunu belirten Tuğluk, " Onların özgürlük bayrağını sonuna kadar taşıyacağız. O bayrağı onurla gururla taşıyacağız, yere düşmeyecektir. Özgürlük mücadelesi büyük bedeller gerekiyor. Bunun çok acısını çektik ama yılmadık. Mücadelemiz özgürlüğümüz kazanıncaya kadar ne bahasına olursa olsun sonuna kadar devam edecektir. Bu topraklar özgür oluşuncaya kadar mücadelemiz devam edecektir."

BDP'LİLER AK PARTİ BİNASI VE POLİS İÇİN GÜVENLİK KORDONU OLUŞTURDU

Paris'te öldürülen PKK'lılar için yapılan tören sırasında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, AK Parti binası önünde güvenlik kordunu oluşturarak, binaya ve polise yapılması muhtemel saldırıları engelledi.

Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Söylemez için Diyarbakır'da yapılan tören sırasında miting alanının yanı başında bulunan AK Parti Bağlar İlçe Teşkilatı önünde polis ekipleri hazır bekletildi. BDP'liler de, alandan dağılımlar sırasında olabilecek tehlikelere karşı kol kola girerek hem polis, hem de AK Parti binası için güvenlik kordonu oluşturdu.

İHA'ya açıklamalar yapan BDP İlçe teşkilatı üyeleri, "Biz bugün burada BDP olarak AK Parti binasını koruyoruz. Bu da barışa yaptığımız katkının bir sonucudur. Demek ki bu kadar insan bir araya geldiğinde olay çıkmayabiliyor. Olay çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştular.

Kaynak : Mynet.com