Özellikle son 10 yıldır Türk erkekleri arasında sakal bırakmak modanın ötesinde bir hal aldı. Günümüzde erkeklerin büyük çoğunluğu için sakal, düzenli bakım ve özen gerektiren bir aksesuar ve trend durumunda. Erkekler arasında sakal popülerliğini sürdürmesine rağmen, bakımında yapılan bazı kritik hatalar sakal bırakmayı ve sakalın şeklini korumayı oldukça zorlaştırıyor. Son dönemlerde erkeklerin yeni tutkusu haline dönüşen sakal ve bakımıyla ilgili tüm ihtiyaçları karşılayan e-ticaret platformu Sakalbaba.com, Türk erkeklerinin sakal bakımında sıkça yaptığı kritik hataları paylaştı.

Plastik tarak kullanmak

Sakal bakımı denildiğinde akla ilk gelen uygulama tarama işlemidir. Türk erkeklerinin tarama işlemi için plastik tarak kullanmaları yapılan kritik hataların başında geliyor. Çünkü, plastik taraklar elektriklenme sebebiyle sakalın şekil alma işlemini zorlaştırır, sakalların dağınık görünmesine yol açar. Elektriklenen sakal ise gürlüğünü kaybeder. Ayrıca kökleri de zaman içerisinde zarar görür. Bu sebeple sakalı taramak için çelik veya ahşap taraklar kullanılmalıdır.

Sakalı gelişigüzel ve hızlı bir şekilde taramak

Sakal bakımında önemli bir diğer nokta ise tarama şeklidir. Sakal gelişigüzel taranmamalı ve taranış yönü her zaman aynı yönde olmalıdır. Aynı yöne doğru taranan sakal daha gür ve bütün halde görünecektir. Ayrıca nazikçe ve çekiştirmeden taramak sakalın kırılmasını önler. Hızlı tarama ve baskı uygulama gibi işlemler, sakal zaman içerisinde matlaşmasına neden olur ve sakal gürlüğünü kaybeder.

Saç şampuanı kullanmak

Saçın yapısı ile sakalın yapısı birbiriyle aynı değildir, tamamen farklıdır. Saç yıkamada tercih edilen şampuanı sakal için de kullanmak, sakala zarar vererek beslenmesini önler. Beslenemeyen sakal ise seyrekleşir. Bu gibi durumların yaşanmaması için saç şampuanı yerine özel sakal şampuanları tercih edilmelidir. Sakal şampuanları içerisinde bulunan vitaminler sayesinde sakalın ihtiyacı olan vitaminleri karşılar.

Sakal serumu ve sakal bakım yağı kullanmayı ihmal etmek

Sakal serumu, içerdiği aktif bileşenler sayesinde sakal ve bıyık köklerini besler ve güçlendirir. Güçlenen ve beslenen sakal ve bıyık kökleri ise daha güçlü uzar. Sakal, yapısı gereği çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar ve bunları ise sakal bakım yağından elde eder. Toplumda sakal bakım yağı yerine badem yağı kullanımına da rastlanmaktadır. Ancak badem yağı sakalın ihtiyacı olan vitamin ve minarelleri karşılamamaktadır. Yalnızca sakallara değil, cilde de yararı olan sakal yağı, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı bir bakım sağlar.

Ürün seçimine dikkat etmemek

Sakal bakımında doğru ürün seçimi oldukça önemlidir. Sakal ve bıyık bakımında yapılan en büyük yanlış içerisinde paraben, sülfat, vazelin, tuz vb. kimyasalları içeren ürünleri kullanmaktır. Sakal bakımı için özel üretilen ürünler kırılma, yıpranma gibi olumsuz durumları iyileştirme imkanı da sunar. Merdiven altı olarak tabir edilen, hem sakala hem de cilde zararı olabilecek ürünlerden uzak durulmalıdır.

Sakalı düzenli olarak yıkamamak

Türk erkekleri arasında doğru bilinen bir diğer yanlış, sakalın düzenli yıkanmasının gerekli olmadığıdır. Ancak bu bilginin aksine sakal düzenli olarak yıkanmalıdır. Düzenli olarak yıkanan sakal hem beslenir hem de gürleşir. Sakalın nemli kalması ise kökleri besler. Bu besleme sonucunda da sakal canlı ve parlak gözükür.