KUZEY Irak Kürt Bölgesi'nin petrol ve doğalgaz konularında uluslararası yatırımcılara danışmanlık yapan Shwan Zulal, Türkiye'nin Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapacağı kapsamlı enerji anlaşmasının, Türkiye tarihinde yapılan en iyi enerji anlaşmalarından biri olacağını savunarak, "Doğalgazın fiyatı Rus gazından çok daha ucuz olacak" dedi.
 
KUZEY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Irak ziyaretinin hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğanile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre Görüşmenin gündeminde Türkiye ve KRG arasındaki enerji işbirliği ve barış sürecinin olduğu tahmin ediliyor.
 
Irak'ın ve özellikle Kürt Bölgesi'nin enerji politikalarını en yakından takip eden isimlerden Danışman ve Analist Shwan Zulal, Türkiye'nin KRG ile yapacağı kapsamlı enerji anlaşmasının "Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı en iyi anlaşmalardan biri olacağını" söyledi.
 
AVRUPA'YA KRİTİK MESAJ
 
Neçirvan Barzani'nin geçtiğimiz hafta Almanya'da KRG'nin enerji politikalarına yönelik önemli açıklamalar yaptığını kaydeden Zulal, "Barzani, KRG'nin Avrupa için nasıl tedarikçi olabileceğini anlattı, hatta somut olarak bir boru hattından bahsetti. Kürt gazının Avrupa için önemini vurguladı" diye konuştu.
 
Barzani, Almanya'daki konuşmasında doğalgazda önce iç pazardaki ihtiyacı karşılamayı hedeflediklerini belirterek, "Ardından KRG, Türkiye ve Avrupa'nın uzun vadeli doğalgaz ihtiyaçlarına karşılık verebilir. Şu anda Türkiye'deki meslektaşlarımızla ve uluslararası petrol şirketleriyle Türkiye ve Türkiye üzerinden
Avrupa'ya gaz ihraç etmek için müzakere halindeyiz" diye devam etti.
 
EN HIZLI TÜRKİYE DAVRANDI
 
22 ülkeden 50 şirketin Kürt Bölgesi'nde enerji sektörüne 15 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını kaydeden Barzani, şunu söyledi: "Bölgenin yeni gerçeklerini kavramada en hızlı davranan Türkiye oldu. KRG de Türkiye için çok önemli bir partner olabileceğini kanıtladı. KRG, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin ihracatçılar ve yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratacağına; Almanya ile Avrupa'yı özellikle enerji kaynaklarına daha iyi bağlayacağına inanıyor. Kürdistan ve Irak için AB'nin gelecek enerji planlarının merkezinde olmak ise yüce bir fırsat."
 
ERDOĞAN'LA NE KONUŞTU?
 
Neçirvan Barzani'nin Erdoğan'la görüşmesinin, yaşanan önemli olaylar zincirinin arkasından geldiğine dikkat çeken Zulal, şöyle konuştu: "Bunun, PKK barış süreci, İsrail'in özrü ve Kerry'nin Irak ziyaretinin ardından gerçekleşmesi önemli. KRG Başkanı Mesud Barzani, Kerry ile telefonda görüşme yaptı.
 
ABD, boru hattı konusu ve KRG-Türkiye işbirliğinin gelmiş olduğu noktadan memnun değil. Bu da enerji anlaşmasının önündeki en temel engellerden biri. Öğrendiğimiz kadarıyla Kerry, telefon görüşmesinde, Türkiye'ye yapılacak hattın Bağdat'ın rızasıyla gerçekleşmesini tercih edeceklerini vurgulamış. Erdoğan ve Barzani ise 'Bağdat ile veya Bağdat'sız bir anlaşma' yapılıp, yapılmayacağını masaya yatıracaktır."
 
Barış sürecinin parçası
 
KRG'nin, Türkiye'deki barış sürecinin parçası olduğunu vurgulayan Zulal, enerji anlaşmasının bir boyutunun da siyasi olduğunu söyledi. Türkiye'nin KRG'ye sırtını dönmesi durumunda, KRG'nin Suriye veya İran'a yöneleceğini aktaran Zulal, "Petrol İran'a, İran'dan Türkmenistan'a, Afganistan'a, hatta Pakistan'a bile gidebilir.
 
Bu ideal değil ancak olabilir" dedi. Zulal'a, yakın zamanda neler yaşanabileceğini sorduğumuzda ise öngörüleri şöyle oldu: "Doğalgaz hattı biraz aksayacak. Petrol kamyonlarla taşınmaya devam edecek. Kürdistan ekonomik bağımsızlık istiyor. Oradaki şirketlerin işletme maliyetlerini karşılamaları gerekiyor. Önümüzdeki yıla doğru şu veya bu şekilde bir anlaşma olacağını düşünüyorum. Irak'taki seçimleri de beklemek gerekiyor."
 
Hem yakın hem ucuz
 
NEDEN bugüne kadar yapılan en iyi anlaşmalardan biri olacak sorusunu ise Zulal şöyle yanıtladı: "1) Gaz sahaları kolay ulaşılabilir. Hem çıkarması daha ucuz, hem de kolaylıkla sınıra taşınabilir. 2) Gazın fiyatı Türkiye'nin Rusya'ya ödediğinden çok daha cazip olacak. KRG'nin Türkiye ile ilişkilerini iyi tutması gerekiyor, bu nedenle Türkiye'nin pazarlıkta eli kuvvetli."