Suudi Arabistan, 25 Eylül Perşembe gününü Zilhicce ayının birinci günü olarak ilan etti. Kutsal topraklara gelen milyonlarca hacı adayı, Türkiye ile aynı gün bayram edecek.

Bu yıl arefe gününün cumaya denk gelmesi sebebiyle milyonlarca hacı Hac’cı Ekber yapacak. Kabe-i Muazzama’da inşaat çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu sebeple bu sene Suudi Arabistan, Müslüman ülkelere verdiği 100 bin nüfusta bin kişilik kontenjanını bu yıl yüzde 25 düşürdü. Daha önceki yıllarda ek kontenjanlarla birlikte 130 bin kişiye kadar Türkiye’den hacı kabul eden Suudi Arabistan, bu yıl ülkemizden sadece 56 bin hacı adayını kabul etti. Bu yıl şantiye görünümündeki Harem-i Şerif’te tavaf etmek hacıları zorlarken, milyonlarca hacı adayı da kutsal topraklara gelmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan, bu yıl Mekke-i Mükerreme’ye hac için girişleri 30 Eylül Salı günü kapatacağını ilan etti. 2 Eylül Perşembe günü Terviye Günü ise Arafat Ovası’na çıkışlar başlayacak. 3 Eylül Cuma günü Arafat’ta vakfeye duracak olan hacı adayları, arefe günü cumaya denk geldiği için Hac’cı Ekber yaparak bu yıl kutsal topraklardan ayrılacaklar. Bayram günü şeytan taşlayıp veda tavafını yapacak olan hacılar, bayramın 4. günü Mekke’den ayrılmaya başlayacaklar.

Hacı adayları Kabe-i Muazzama’nın etrafındaki şantiye yoğunluğuna rağmen büyük bir heyecan ile tavaf ve saylarını yapıyorlar. İhramlı olarak Harem sınırlarına giren Müslümanlar, görmek için sabırsızlandıkları Beytullah’ı büyük bir heyecan ve sevinç ile tavaf ediyorlar. Kabe’nin doğu tarafında bulunan cennetten gelme Hacer’ül Esvet taşına uzaktan selamlama (istilam) yaparak şafta başlayan hacılar, 7 şaft (tur) yaparak bir tavaf gerçekleştiriyor. Daha sonra Safa ile Merve tepeleri arasında Hazreti Hacer validemizin oğlu İsmail’i aradığı mekanda 7 defa gidip gelerek saylarını da tamamlıyorlar. Say sırasında engelliler için özel yolda görevliler, hasta ve yaşlı olanları götürüp getiriyor. Çocukları ile hacca gelen vatandaşlar da renkli görüntüler oluşturuyor.

Bu yıl bayram öncesindeki cuma namazında da Kabe-i Muazzama doldu taştı. Yaklaşık 3 milyon hacı adayı, Harem-i Şerif’e giden yolları doldurarak sokaklarda cuma namazını eda etti. Cuma vakti Suudi Arabistan’da bütün işyerleri tatil ediliyor. Cuma saati alışveriş haram olduğu için resmi yetkililer işyerlerini kapattırıyor.

Kaynak: IHA