Çözüm süreci kapsamında Türkiye sınırları içindeki PKK’lıların sınırı nasıl terk edeceği gizemini koruyor. Güvenlik kaynakları ise, şu anda Türkiye içinde 1500 kadar PKK’lı bulunduğu tespitini yapıyorlar. 

Milliyet gazetesinden Fikret Bila, Türkiye sınırları içindeki bu PKK’lıların yaklaşık 700’ünün silahlı bir eyleme girmedikleri için sınır dışına çıkmayacaklarını iddia ederken, kalan PKK’lıların silahsız ve sivil kıyafetlerle çıkmaları konusunda yetkililerde ortak bir görüş olduğunu belirtiyor. 

İşte Bila’nın bugünkü yazısından ilgili bölüm: 
Asker ve sivil güvenlik birimlerinin ellerindeki bilgilere göre 1500 civarındaki PKK’lının 300 kadarı terör örgütünün lojistik hizmet işlerini görüyorlar. Çoğunluğu çocuk yaştaki bu 300 civarındaki grup, eline silah almamış olan ve PKK’lıların gıda tedariki, yemek, temizlik, malzeme taşıma gibi hizmetlerde görev verdikleri grubu oluşturuyor. Ayrıca, bu 1500 kişinin içinde, elinde silah olmakla beraber silahlı eyleme katılmamış, silahlı suç işlememiş olan yaklaşık 400 PKK’lı bulunuyor. Örgüte son yıllarda yeni katılan ve yaşları 16-18 arasında değişen bu kişiler, suça bulaşmamış diğer grubu oluşturuyor. 

Aynı kaynaklar, toplam 700 civarında olan bu iki grubun adli makamların incelemesinden sonra serbest kalabileceklerini düşünüyor. Bu görüşe göre, suça bulaşmamış olan bu sayıda PKK’lı Türkiye’de kalabilir ve bir ceza almadan ailelerine dönebilirler. Böyle yapmalarına örgüt tarafından izin verilip verilmeyeceği de bir başka samimiyet testi. 

Kalanların nasıl çıkacağı konusunda aldığım izlenimi de şöyle paylaşabilirim: 
Geriye kalan 800 civarındaki PKK’lı da silahlarını bırakıp, sivil kıyafetlerle, geceleri, güvenlik güçlerine görünmeden geldikleri yoldan geri gidebilirler. 

PKK’LILARIN DAĞILIMI 
Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre PKK’lılar, Türkiye’de üç bölgede yoğunlaşmış durumda. 1500 kişinin sayıca fazla olduğu yerler Hakkâri-Şırnak, Bingöl-Genç ve Diyarbakır’ın kuzey kırsalı. Sayıca yoğunlaştıkları dördüncü bölge ise Tunceli kırsalı. Ancak buradaki teröristler, çoğunlukla DHKP-C örgütüne mensup kişiler.