Bugün'ün Haberine Göre : Gazeteci ve Yazarlar Vakfı'nın alt kuruluşu olan Abant Platformu'na katılan gazeteci, yazar ve akademisyenler, katılımcı demokrasi ve yeni anayasa sürecine ilişkin önemli mesajlar verdi. Uzmanlar BUGÜN'e çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
 
Süleyman Şah Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Uğur Kömeçoğlu, yeni anayasanın toplumun kurucu rolüne işaret etmesi gerektiğini belirterek, "Her şeyi belirlemeye, tasnif etmeye ve tanımlamaya çalışan bir anayasa olmamalı. Temel hak ve özgürlükleri kapsayıcı bir şekilde ele almalı, oraya buraya çekilemeyecek kadar kesin, özgürlükçü ifadeler içermeli. Çok genel biçimde dokunulmayacak haklara ve toplumun kendi kendisini yönetmesine işaret etmeli. Hukuki kurnazlıklar içermemeli, başka maddelerle sınırlandırılmamalı" dedi.
 
ABD anayasası örneği
 
Gazeteci-yazar Cemal Uşşak, katılımcı demokraside herkesin tüm devlet mekanizmalarında temsilinin söz konusu olduğuna dikkat çekti. Uşşak, "Türkiye'de kendisini merkeze alan laik Kemalist grup diğerlerini dışlayageldi. Şu anda yönetilmekte olduğumuz her birimiz için utanç sebebi sayılan darbe mahsulü anayasa ve önceki anayasa da bu hegemonyayı sürdürmeye izin veriyor. Türkiye'de gerekli olan, zihniyet değişikliğidir" şeklinde konuştu.
 
Anayasa Profesörü Hasan Tahsin Fendoğlu, aydınların yeni anayasa konusuna kendi branşları açısından bakmasından yakındı. Fendoğlu, "Düşünce üretilmeden, karşılaştırma yapılmadan karşı çıkılıyor. Mukayeseli çalışma eksikliği var" görüşünü savundu.
 
Gazeteci-yazar Prof.Murat Belge ise 82 Anayasası’nın yürürlüğe girdiğinden bu yana eleştirildiğini hatırlatarak "30 yıldır bununla yaşıyoruz. ABD anayasası, ‘hiçbir güç ABD vatandaşının özgürlüğüne engel olamaz’ der. Bizim anayasamız ise her Türk özgürdür ifadesini kullandıktan sonra, hangi durumlardan sonra özgür olamayacağını yazar" şeklinde konuştu. Yeni anayasada ideolojik tutumun ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Belge, yeni anayasanın kısa olmasını istedi.
 
Aydınlar süreci değerlendirdi
 
Doç. Dr. Uğur Kömeçoğlu: Oraya buraya çekilemeyecek kesin, özgürlükçü ifadeler içermeli
 
Cemal Uşşak: Laik Kemalist grup diğerlerini dışladı. Zihniyet değişmeli.
 
Prof. Hasan Fendoğlu: Düşünce üretilmeden mukayese yapılmadan karşı çıkılıyor.
 
Prof. Murat Belge: İdeolojik tutum olmamalı. Kısa bir metin olmalı.
 
HABER: GÖKHAN ÖZDAĞ / BUGÜN GAZETESİ