Yıkılan binada hissesi bulunanlar tarafından kurulan Zümrützede Mağdurları Kooperatifi, inşaatı yapıyor. Yıkılmadan önce 32 olan daire sayısının metrekareleri küçültülerek 72’ye çıkartıldığını belirten kooperatif hissedarlarından Recep Erdoğan, Zümrüt Apartmanı’nın yıkıldığı alanın yıllardır boş kaldığını ve belediyenin kendilerine başka bir bölgede yer göstermediğini için aynı arsaya bina yapacaklarını söyledi.


2 Şubat 2004 tarihinde merkez Selçuklu İlçesi Kerkük Caddesi’nde bulunan 11 katlı Zümrüt Apartmanı büyük bir gürültüyle çöktü. Bina tamamen yerle bir olurken 92 kişi hayatını kaybetti ve 30 kişi de yaralandı. Yaşanan facianın ardından başta müteahhit olmak üzere diğer sorumlular yargılandı. Ayrıca faciada hayatını kaybedenlerin yakınları ise olayda sorumlu tuttukları Selçuklu Belediyesi aleyhine 60’a yakın tazminat davası açtı. Yapılan duruşmalar sonrası Selçuklu Belediyesi Zümrüt Apartmanı mağdurlarına yaklaşık 5 milyon liraya yakın tazminat ödedi.

ANIT YAPILMASI İSTENDİ

Geçen süre zarfında Zümrüt Apartmanı’nın yıkıldığı alan boş olarak kaldı. Apartmanın enkazında her yıl düzenlenen anma törenlerinde apartmanın bulunduğu alana faciada hayatını kaybedenler için anıt yapılması istendi. Bu doğrultuda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise 2007 yılında basında çıkan haberlerde, mağdurlara hisse karşılığı daire verileceğini belirterek apartmanın bulunduğu yere belediye tarafından yapı kontrolü laboratuarı ve bir anıt yapılacağını açıkladı. Ancak hissedarlar ile belediye arasında anlaşma sağlanamayınca bu girişim sonuçsuz kaldı.

BELEDİYE KARARI HİSSEDARLARA BIRAKTI

Hissedar sayısının fazla olması üzerine anlaşma sağlanabilmesi için Zümrützede mağdurları kooperatif kurarak tüm hisseleri bir araya getirdi. Bu kez kooperatif üyeleri belediye yetkililerine giderek görüşme yaptı. İddiaya göre yapılan görüşmelerde sonuçsuz kalınca 42 hissedar tarafından kurulan Zümrützede Mağdurları Kooperatifi yetkilileri, bir müteahhitlik firmasıyla anlaşarak Zümrüt Apartmanı’nın yıkıldığı anala, daha önce 32 olan daire sayısı, 1+1 ve 2+1 daire şeklinde metrekareleri küçültülerek 72’ye çıkartılarak yeni bir apartman yapılması kararını aldı. Bu kararı ardından Zümrüt Apartmanı’nın yerine, yeni yapılacak olan 11 katlı apartman için önceki gün iş makinaları temel kazmaya başladı.

YENİ BİR APARTMAN YAPILIYOR

Kooperatifte hissesi bulunan Recep Erdoğan, Zümrüt Apartmanı’nın yıkıldığı alanın yıllardır boş kaldığını ve belediyenin kendileri için başka bir bölgede yer göstermediğini söyledi. Bunun üzerine kurdukları kooperatif ile arsaya apartman yaptırma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:


"Arsada hissesi olanlar da buraya apartman yaptırmak istemiyordu. Bu nedenle birçok kez belediye yetkilileriyle görüşüldü. Ama bir sonuç çıkmadı. Son olarak zümrützedeler olarak bir kooperatif kurduk. Üyeler olarak belediye yetkililerine Zümrüt Apartmanın yıkıldığı arsa için herhangi bir projelerinin bulunup bulunmadığını sorduk. Ama kooperatifi kurduktan sonraki yaptığımız görüşmelerden sonuç çıkmadı. Belediye mevcut alanı alıp hissedarlar için yeni bir yer göstermedi. Bunun üzerine yeni bir apartman yaptırma kararı aldık. Çünkü yıllardır apartmanın yıkıldığı alan boş duruyor. Her kes o alanı gördüğünde facia gününü hatırlıyor. Konya’nın en sağlam, dayanıklı ve estetik binasını buraya yaptıracağız. Apartman Konya’ya örnek olacak. Eminim bir süre sonra bu acı hatıralar yok olacak. Tabii apartmanda hissesi bulunan ve yakınlarını kaybeden bir çok kişinin de hatıralarından dolayı bu binada oturacağını zannetmiyorum. Çoğunun başka birisine kiraya vereceğini düşünüyorum."