Yurtdışından borçlanarak emekli olmayı düşünenlerin zamdan etkilenmemeleri için son tarih 31 Aralık. Bu tarihe kadar başvuru yapanlar yeni yıl ile birlikte değişecek fiyatlardan etkilenmeyecek. 

Türkiye Cumhuriyeti devleti yurtdışında bulunan ve oralarda çalışan ve/veya ev hanımı insanlara dünyanın hiçbir ülkesinin vermediği yurtdışında geçen sürelerini borçlanma hakkı tanıyor. Borçlanırken belirlenen borçlanma bedeli ise en son 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu ile asgari ücretin artışına endekslenmişti. Geçtiğimiz yıl hükümetin asgari ücrete yüzde 30 zam yaparak net 1300 TL’ye yükseltmesi, yurtdışı borçlanma fiyatlarını da etkiledi. 2015 yılının son altı ayında belirlenen 13,584 TL günlük borçlanma bedeli, asgari ücrete gelen zamdan etkilenerek 17,568 TL olarak belirlenmişti.

Asgari ücrete endeksli borçlanma beledi 1 Ocak’ta değişecek

2016 boyunca yurtdışı borçlanma için gurbetçiler bu miktar üzerinden işlem gördü. 1 Ocak 2017’den itibaren ise her yeni yılda olduğu gibi borçlanma bedelleri yılın iki altı ayı için ayrı ayrı belirlenecek. Asgari ücretin fiyatına endeksli günlük borçlanma bedelinin 2017 yılında yüzde 5 ila 7 oranında yükselmesi bekleniyor.

Başvuru yurtdışından da yapılıyor

Ayrıca yurtdışı borçlanma için  Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvurmak da gerekmiyor. Yurtdışından da postayla başvuru yapılabiliyor. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken, belgelerin iadeli taahhütlü olarak SGK’ya gönderilmesi. Bu durumda, evrakların postaya verildiği tarihi başvuru tarihi olarak kayıt ediliyor.

Kaynak: Artı33.com