Devlet Su İşlerinin verdiği süre 2 Nisan'da sona eriyor. Ancak çiftçi kuruluşları uygulamaya karşı çıkıyor. Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, 2 Nisan itibariyle suya kota uygulamasının yeniden gündeme getirileceğini belirterek "Konya ve çevresinde suya göre tarım politikası izlenemez" dedi. 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, su kullanımını kayıt altına almak için kuyulara ölçüm cihazı takma zorunluluğu getirmişti. Uzun bir süre tartışılan düzenleme 2011 yılında yürürlüğe girdi. Uygulama 2012 yılında hayata geçti. İlk olarak 2013’ün şubat ayına kadar üreticilere süre verildi. Ancak hedeflenen rakama ulaşılamadığından süre 2 Nisan 2016'ya kadar uzatıldı. Çiftçiye verilen sürenin tamamlanmasına sayılı günler kala üretici kuruluşlarından yeniden itirazlar yükselmeye başladı.

KONTV'de Düzlem Programına katılan Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, uygulamaya yönelik eleştirilerini bir kez daha yineledi. Başkan Güven "Bu Konya Ovası için intihar anlamına gelir" dedi. Uygulama için 'kota' sözcüğü yerine şimdilerde 'suya göre tarım' kavramının kulanıldığını ifade eden Güven, "Kota ile 'suya göre tarım' politikası aynı şeydir. Bunun uygulanmaması gerekiyor. Konya Ovası'nda suyun çekildiğini hepimiz biliyoruz. Ancak sorunun çözümü bu politikada değildir. Daha öncede hububata özel desteklerin verilerek, üreticinin yeşil bitkiler yerine buğdaya, arpaya yönlendirilmesi gerektiğini defalarca söyledik. Ancak bu yapılmadı. Doğal olarak da çiftçi hububattan geçimini sağlayacak parayı kazanamadığı için buğdaydan daha çok su isteyen yeşil bitkilere yöneldi. Bu bitkilerin hepsi de hububattan çok daha fazla su istiyor" dedi.

Çözümün destek politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve sulama sistemlerinin rehabilite edilmesinden geçtiğini anlatan Güven, Konya'daki kooperatif kuyularının tamamının rehabilite edilmesiyle 1 yılda tasarruf edilecek suyun Mavi Tünel ile Konya'ya gelecek 414 milyon metreküp suya eşit olacağını kaydetti. Güven "Arazi toplulaştırılmaları yavaş ilerliyor. Bu toplulaştırmalar yapılırken, sulama sistemlerinin de rehabilite edilmesi gerekiyor. Sulama kooperatiflerinin uhdesindeki tüm sulama sistemlerinin rehabilite edilmesi halinde her yıl Mavi Tünel'den gelen su kadar tasarruf sağlayabiliriz. 100 milyon liralık bir kaynakla rehabilitasyonu yapabiliriz. Diğer taraftan Ermenek Barajı'nda 4,5 milyar metreküp suyun Konya Ovası'na kazandırılması gerekiyor.  Biz gıda üreteceksek suya ihtiyacımız var. Neden Ermenek


Barajı'nın ya da Manavgat Çayı'nın suyu Konya Ovası'na akılmasın" şeklinde konuştu.

YeniKonya