samiavci @ ybhaber.com

Yeniceoba'lı Ömer Murat'ın yeni çıkarmış olduğu şiir kitabı hakkında Ömer Murat ile soru cevap şeklinde bir söyleşi yaptık.

Soru 1 - Ömer Murat kimdir ?

Ben 1988'de Yeniceoba'da doğdum. Çocukluğum, okul yıllarım gençliğim hep bu güzel kasabada geçti. Acısıyla tatlısıyla güzel dostlar edindim. Platonik aşklar yaşadığım, çocukluğumdan lise yıllarına kadar mahalle sıcaklığında samimi güzel bir kasabada olduğum için şanslıydım. Liseden sonra Kırgızistan Manas Üniversitesi felsefe bölümünü kazandım ama ülkedeki siyasi sorunlardan dolayı geri döndüm. Bu sefer Erzincan Türkçe öğretmenliği kazandım özel nedenlerden yine okulu bıraktım. Ben de Edebiyat alanında yazmaya başladım ve iyi ki yazıyorum...

Soru 2 - Kitap yazma isteğiniz nerden oluştu ? 

Beşinci sınıfta Victor Hugo ile sefiller romanıyla tanıştım ve okumaya bilgiye öğrenmeye aç biri gibi sürekli kitap okumaya başladım. Yaşar kemal ve Nazım Hikmetle edebiyata aşık oldum. Ben de yazmalıyım dedim. Çünkü yazmak benim için bir ruhun dışa vurmasıydı. Bakın işte ben buradayım  ruhumda bunlar birikti alın diye haykırmak istedim öyküler ve şiirler biriktirdim, aslında insan biriktiriyordum.
Heybemi edebiyat ve insanlarla doldurmaya devam edeceğim.

Soru 3 - İlk kitap deneyiminizi niçin şiir kitabı olarak tercih ettiniz ?

Bazen çok şey yazmak istersiniz cilt cilt roman da yazarsınız ama belki bir şiir ile bunları tek kalemde anlatabilirsiniz. Barış ve kardeşlik için binlerce sayfa yazabilirsiniz. Ama Nazım Hikmet dedi ki "Yaşamak bir gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine"
Bu dize bile tonlarca yazıya bedel bence. İşte şiirin görevi budur. Bir düşünceyi az ama öz anlatma biçimi...o nedenle önce şiir ile başladım.

Soru 3/1 - Kitabınız hakkında biraz bilgi verirmisiniz ?

Herkes bu kitapta biraz kendini bulacak. Aşk, hayaller, hayal kırıklıkları, umut, güzel bir ūlke hayali, insan manzaraları, felsefe, bilinçaltında saklanan gerçekler, edebiyatın öfkesi ve sevinci daha sayamadığım her türlü imgeyi barındırıyor bu kitap. Sürekli kendimle konuşmaktan ve dertleşmekten hayali iki arkadaşım oldu : Çiya ve Devran...İkisi de benim aslında. Onları çok seveceksiniz. Şiirin ana karakterleri bu iki dostuma teşekkür ediyorum.

Soru 3/2 - Kitabınızda yer alan şiirlerinizi nelerden esinlenerek yazdınız ? 

Aslında o kadar ilham veren var ki...
Yaşadığım hayat...ilk platonik aşkım...masallar...türküler...kardeşim Mizgin...
Ve tabi ki edebiyat aşkı
Bunlar yazmama ilham oldu...

Soru 4 - Kitabınıza niye Yamalı Yalnızlık ismini verdiniz ?

Yalnızlık bir duygu biçimidir. Çünkü insan yalnız doğar ve yalnız girer mezara. Herkes aslında kendi hayatında kalabalık olsa bile hep yalnız kendi içine kapanır.
Yalnızlığına bir de paramparça hayal kırıklığını ve lime lime acılar eklenirse yaşamak için yama yapıp yolumuza devam ederiz. O nedenle yalnızlığımın yamalı halidir bu kitap.

Soru 5 - YAMALI YALNIZLIK isimli kitabınızla ulaşmak istediğiniz amaç nedir?

Aslında bu kitapla haykırmak istiyorum.

Sevgiyle barışla umutla yaşamak için hep beraber güzel bir ülke için masalımız mutlu bitsin diye yazdım.

Amacım hümanizm ile yoğrulmuş bir sosyalizm yaşam tarzını şiirle anlatmak istedim.

Soru 6 - Kitabınız şuanda hangi platformlarda satışa çıkmıştır ?

https://shopier.com/3693184 adresinden ya da google arama motorundan ‘Ömer Murat Yamalı Yalnızlık yazarak bulabilirler.

Ayrıca direk bana Klaros yayınları adresinden temin edebilirler.

Soru 7 - Kitabınızla birlikte bir sosyal proje başlatmış bulunuyorsunuz. Sosyal projeniz hakkında biraz bilgi verir misiniz ?

En büyük hayalim okumak öğretmek ve eğitimci olmaktı nasipte olmadı. Bu kitabımi daha da anlamlı kılmak ve kız öğrencilerin eğitimine destek olmak için böyle bir karar aldım. Onlar bizim emanetimiz ve bu boynumuzun borcu bir nebze de olsa katkıda bulunup sosyal farkındalık yaratmak ve kitap okumaya teşvik etmek için BİR KİTAP BİR UMUT kampanyası başlattık. Yeniceoba halkı tam destek çıktı onlarla gurur duyuyorum.

Ve son olarak siz YBHABER ailesine bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

BU DÜNYAYI SEVGİ KURTARACAK...

Bizde Ybhaber.Com Ailesi olarak Ömer Murat'a başarılarının devamını diliyoruz.