Türkiye’nin dört bir yanından av köpekleri ile gelen avcılar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bir süre önce yürürlüğe sokulan ’paralı ve kotalı avcılığı’ Ankara Kızılay’da protesto etti. İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Kamil Üçbaş yaptığı açıklamada yeni sisteminin Türk avcısına uymadığını söyledi.

Öğle saatlerinde, Abdi İpekçi Parkı’nda toplanan avcılar, Kızılay’daki Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Protesto yürüyüşüne, köpeklerini de katan avcılar, bu sırada “bakanlık duy sesimizi”, “avıma dokunma”, “paralı avcılık istemiyoruz”, “yaşasın onurlu mücadelemiz”, diye slogan attı. Sloganın yanında bazı avcılar, ördek avında kullandığı düdükleri de öttürdü.

Çevredeki vatandaşlar da avcıları bu eylemlerini meraklı gözlerle izledi. Av köpeklerinden korkan bazı vatandaşlar ise caddelerde yürürken yollarını değişmek zorunda kaldı. Protesto yürüyüşünün ardından avcılar adına açıklama yapan İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Kamil Üçbaş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hiçbir kota olmaksızın ülke genelinde kotalı avcı sistemini uygulamaya koyduğunu belirterek, nihai hedefin uzun vadede paralı avcılık olduğunu anlattı. Uygulama öncesinde, yapılacak pilot çalışmayı uygulamaya koymak istediklerini ancak Bakanlığın, “ben yaptım oldu” tavrı ile karşılaştıklarını aktaran Kamil Üçbaş, "Konfederasyona üye olan federasyon başkanı ile bir araya geldik. Yeni sisteminin Türk avcısına uymadığını defalarca söyledik. Hatta çalışma grubu kurarak, bakanlar kuruluna sunulmak üzere 2004 başında bir protokol yaptık. Bu protokol bakana sunulmadığı gibi, avlaklarla ilgili envanter çıkmadı." diye konuştu.

Kaynak: CIHAN