HPG, bir alandaki bir çok hedefe eş zamanlı olarak yönelme, düşürme ve bir günlük elinde tutma harekatını, Beytüşşabap'taki devrimci operasyonla uyguladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan açıklamada, ilçe merkezi ve ilçeye bağlı bulunan asker ve polis noktalarına yönelik iki aşamalı kapsamlı operasyonla ilgili şunlar paylaşıldı:

 

Birinci aşama

Çeman alayı ve tepesi, 24 Eylül günü saat 23.00'te hedeflendi. Çeman alayının etkili vurulmasıyla birlikte alaya bağlı tepe tümden ele geçirildi. Bu saldırıda 2 gerilla şehit düştü, 4 gerilla da yaralandı. Tepede yaşanan şehadet ve yaralanmadan dolayı sadece Bora adlı bir suikast silahı kaldırılırken diğer silahlar imha edildi.

İnsansız keşif uçaklarının da yoğun uçuşlar yaptığı eylemde 2 grup gerilla düşürülen bu tepedeyken yoğun uçak saldırıları sonucu kayıplar yaşandı. Tepe eylemi ve hava saldırıları sonucunda toplam 9 gerilla şehit düştü.

Eylemin yapıldığı esnada ve sonrasında Türk ordusu, savaş uçakları, obüs ve havan toplarıyla çok sayıda sivilin bulunduğu evleri bombardımana tabi tuttu. Bu bombardımanlar sonucunda Betkarê köyünde 4 sivil yaşamını yitirdi; 2 kişi de ağır yaralandı.

 

İkinci aşama

Devrimci operasyon, 25 Eylül günü sabah saatlerinde devam etti. Sabah saat 05.40'ta Beytüşşebap ilçe merkezi ve çevresinde bulunan askeri ve emniyet birimlerinin bulunduğu noktalara kapsamlı eylemler düzenlendi. Hedef kapsamında Beytüşşebap Tugayı, Tugay'a bağlı Bayrak, Çeper ve Bêgokê tepeleri, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, özel harekatçılara ait TOKİ binası, Kaymakamlık ve şehir girişinde bulunan polis noktaları etkili bir şekilde vuruldu.

*  Beytüşşebap Tugayı'na yapılan vuruşlarda 20'nin üstünde havan topu isabet ettti. 

* İlçe Jandarma Komutanlığı binası da orta otomatik ve roketatarlarla vuruldu. İlçe Jandarma Komutanlığı binasının bazı bölümleri yanarken burada bulunan 3 mevzi de tümden imha edildi. 

* Emniyet Müdürlüğü etrafındaki mevziler ele geçirilirken burada 7 asker öldürüldü.

* Kaymakamlık çevresinde ise 2 mevzi; çevrede bulunan 3 zırhlı araç da roketatar silahlarıyla vurularak imha edildi.

* Başka bir gerilla birliği ise özel harekatçılara ait TOKİ binalarını hedefledi, 3 bina üzerinde bulunan mevzilerdeki suikastçılar vuruldu.

* Polis noktasına yapılan eylemde 2 mevzi ve burada bulunan 2 panzerden bir tümden imha edildi; diğer panzer ise ağır darbelenerek kullanılamaz hale getirildi.

*  Suikast timlerimiz tarafından Tugay ve Jandarma Komutanlığı, ilçe merkezi ve etrafındaki birçok hareketli hedefe yapılan suikastlar sonucunda net olarak 9 asker öldürüldü.

Tugay, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve TOKİ binalarına dönük yapılan eylemlerde ve imha edilen mevzilerde net olarak 40 asker ve polis öldürülmüştür. 

Eylemlerin düzenlendiği saatlerde Türk ordusu rastgele yöre halkının evlerini ağır silahlarla vurdu. Yine eylem alanından geçen ambulans da polis tarafından tarandı. 

* Tugay'a bağlı Bayrak tepesine 2 koldan yapılan eylem sonucunda kısa sürede bir mevzi dışındakiler denetim altına alındı. Mevzilerden birinde A-4 silahı imha edildi. Tepenin gerilla denetiminde olduğunu anlayan Türk ordusu, savaş uçakları, tank ve obüslerle bu tepe ve çevresini bombardımana tabi tuttu. Tepe eylemi sonucunda ele geçirilen bir melez ve bir BKC dışındaki silahlar imha edildi. Bayrak tepesinde 6 cenazenin üzerine gidildi. Türk ordusu, savaş uçaklarıyla tepeyi yoğun bir şekilde tümden imha etti.

*  Ayrı bir saldırı grubu ise Mevzi tepesine yönelik ferdi, orta otomatik ve suikast silahlarıyla eylem düzenledi. Burada saldırı halinde bulunan bir tank kullanılamaz hale getirildi. Bu mevzi tepesine dönük eylemde çok sayıda asker öldü ama sayı netleştirelemedi. Türk ordusu, ölü ve yaralılarını zırhlı araçlar eşliğinde ambulanslar ile Beytüşşebap Tugayı'na götürdü.

*  Beytüşebap Tugay güvenliğini sağlayan 3. Bêbokê tepesine yönelik kapsamlı saldırı düzenlendi; buradaki birçok mevzi imha edildi. Denetim ardından savaş uçakları yoğun bombardıman yaptı.

Beytüşşebap ilçe merkezi etrafında birçok alanda hakimiyet sağlayan gerilla bir kademe geri çekildi.

TC ordusu bu alanda savaş uçaklarıyla yoğun bombardımanlar geliştirirken, havan ve obüs toplarıyla da ilçe merkezi dahil birçok yerleşim yerini de bombaladı. 

Şehir merkezine dönük 24 saatlik yapılan operasyon ardından gerilla güçleri bir kademe geri çekildi. İlçe çevresindeki alan hakimiyeti gerillanın kontrolü altındadır. 

Şehit Baran Dersim başta olmak üzere son süreçte şehit düşen gerillalar anısına; aynı zamanda şehitliklere saldırılara karşı da misilleme olarak gerçekleştirildi.

Bu operasyonda, önceki gün itibarıyla Türk devletinin 75 asker ve polisi öldü. Operasyonu gerçekleştiren gerillalardan 14'ü şehti düştü: Arjin Botan (Fatma Eksen/Şırnak), Armanc Hozan Andok (Azad Akçay/Ağrı), Botan Cudi (Ramazan Değer/Şırnak), Kendal Efrin (Seydo Henan/Halep), Rezan Geliyê Zilan (Zafer Kılıç/Van), Serhat Şuşar (Serkan Çoban/Erzurum), Şiyar Kurtay(Emir Töre/Hakkari), Şoreş Derik(Mehmet Ali Eye/Mardin), Kato Setkarê (Fikret Temel/Şırnak), Cigerxwin Makü(İrec Brukimilan/Makü), Şoreş Malazgirt (Özgür Akınel/Muş), Gelhat Şevger (Ekrem Şimşek/Amed), Cesur Gever(Bayram Ercik/Hakkari). 

 

ANF/BEHDİNAN

 

 

 

 

İki günün eylemleri

 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Cumartesi ve Pazar günü yaptığı açıklamalarla, gerillanın diğer eylemlerleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

 

Bayraktar'ın enkazı kaldı

*  Haftanîn üzerinde keşif uçuşu yapan Bayraktar, 25 Eylül günün düşürüldü. Keşif uçağının enkazı gerilla sahasında kaldı.

 

Gurinê'ye baskın yapıldı.

*  Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Gurinê karakoluna, 24 Eylül günü saat 22.45'te baskın yapıldı. 3 koldan yapılan eylemde bir tank darbe alarak kullanılamaz hale geldi, nizamiye yeri ve 2 mevzi imha edildi. 45 dakika süren eylemde toplam 6 asker öldürüldü.

 

2 Akrep imha edildi

*  Gerilla, 23 Eylül günü saat 20.00'de Bingöl-Elazığ yolu üzerinde kontrol yaptı. Türk ordusu bir saat sonra zırhlı araçlarla eylem yerine müdahale etti. Müdahale eden 2 Akrep vurularak imha edildi. Yakın mesafeden yaklaşık bir saat süren çatışmalar esnasında 4 gerilla şehit düştü.

 

Havanlarla mevzi vuruldu

*  Haftanîn sınır hattındaki Şehit Kendal alanında Türk ordusunun güvenlik amaçlı tuttuğu tepe, havan toplarıyla vuruldu. 26 Eylül günü yapılan eylemde 5 askerin bulunduğu bir mevziye havan topu isabet etti; ölü ve yaralıların sayısı netleştirilemedi.

 

Skorsky darbe aldı

*  Gever ile Şemdinli arasındaki Gewreya Zinê alanından geçmekte olan Skorsky tipi helikopter,  26 Eylül günü saat 17.30'da ağır silahlarla vuruldu. Helikopter darbe alıp alandan uzaklaştı.

 

Baz istasyonları yakıldı

*  Siirt'in Dehê(Eruh) ilçesine bağlı Kalendera köyünde bulunan Turkcell, Avea ve Vodafon'a ait baz istasyonları, 26 Eylül günü imha edildi.

 

Şantiye artık yok

*  Siirt'in Pervari ve Bedare arasında AKP ilçe başkanına ait özel beton şantiyesine 26 Eylül günü yapılan sabotaj eyleminde şantiye tümden imha edildi.

 

2 özel harekatçı öldürüldü

*  Şırnak merkezde 25 Eylül günü saat 23.00'te zırhlı bir araca yönelik yapılan sabotaj eyleminde araç tümden imha edildi; 2 özel harekat elemanı öldü, 2 özel harekat elemanı ise yaralandı.

 

Radyoling istasyonu imha

* Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Tuci köyündeki bir Radar (radyoling istasyonu) 22 Eylül günü tamamen imha edildi.

 

Birikan karakolunda suikast

*  Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Birikan karakoluna 26 Eylül günü saat 14.00'te yapılan suikast eyleminde bir asker öldürüldü.

 

Baran Dersim anısına

*  Dersim’de şehit düşen HPG Komuta Konseyi Üyesi Baran Dersim, Erdal, Cîlove Botan'ın anısına 25 Eylül günü Dersim merkeze bağlı Zargoyit, Arman, Tatan ve Demirkapı mıntıkalarında operasyon yapan Türk ordusuna yönelik misilleme eylemi yapıldı. 26 Eylül'de operasyonu genişleterek sürdüren ve içinde operasyon koordinasyonunun da bulunduğu askerler, gerilla güçlerince takibe alınarak etkili vuruldu. Bu vuruşlar sonucunda Ovacık operasyonunu yöneten bir Binbaşı (Yavuz Sonat) öldürüldü, diğer ölü ve yaralı asker sayısı netleştiriledi. Eylem ardından TC ordusu çevre alanları Kobra helikopterlerle ve rastgele havan-obüslerle bombardımana tabi tuttu.

*  17 Ağustos'tan bu yana Dersim - Ovacık ve Dersim - Erzincan yolları gerilla güçlerinin denetimi altındadır.

 

Giresun'da sızma eylemi

* l 9. 26 Eylül günü saat 20.40'ta Bir gerilla birimi Giresun'a bağlı Güce ilçesinde bulunan Jandarma Taburu'na yönelik bir sızma eylemi gerçekleştirdi. Şehit Baran Dersim ve üç arkadaşı anısına yapılan eylem üç koldan gerçekleştirildi. Nizamiye, Jandarma binası ve suikast kolları tarafından düzenlenen eylemde, nizamiyenin etkili vurulması sonucu 2 asker, bina çevresindeki mevzilerin vurulması sonucu da 2 asker öldürüldü.10 askerin bulunduğu Jandarma binası roketatar silahlarla hedeflendi; ancak buradaki ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi.

 

Bingöl'de 7 şehit

* Gerillaların 23 Eylül'de Bingöl - Elazığ yolu üzerinde yaptığı kontrole Türk ordusunun müdahalesi sonucu çatışma yaşandı. Bu çatışmalarda şehit düşen 4 gerillanın kimlik bilgileri şöyle: Berxwedan Jiyane, (Ergin Tosun/Batman), Şoreş Gımgım (Ömer Gönül/Muş), Ciger Serhat(Mahsum İşlek/Muş), Tekoşer Çewlik (Murat Barunduk/Bingöl)

24 Eylül günü Hakkari'nin Gever ilçesine bağlı Geliyê Dostki alanında şehit düşen gerilla ise Serbest Beritan'dır (Demhat Karaman/Hakkari). 

 

 ANF/BEHDİNAN