BTK, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıya ilişkin ‘kasıtlı’ paylaşımlarda bulunanların ‘yasal sorumluluklarının bulunduğunu’ belirterek uyardı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Atatürk Havalimanı’ndaki saldırı sonrası basın açıklaması yayınlayarak sosyal medya kullanıcılarını uyardı.

BTK’dan yapılan açıklamada, “Kamuoyunda infial uyandırma ve toplumu dehşete düşürmeye yönelik kasıtlı paylaşımlarda bulunanların yasal sorumlulukları bulunmaktadır” denildi.

BTK’nın açıklaması şu şekilde:

“28/06/2016 günü düzenlenen, masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan ve ülkemizin birlik ve huzurunu hedef alan terör saldırısı sonrası sosyal medya üzerinden saldırı anına ve saldırı mağdurlarına ait çeşitli görüntüler paylaşılmaktadır.

“Mahkeme kararı ile hakkında yayın yasağı da getirilen söz konusu görüntülere ilişkin paylaşımlar yoluyla menfur terör saldırısının amacına bilerek veya bilmeyerek hizmet edildiği değerlendirilmektedir.

“Bu itibarla, internette ve özellikle sosyal medyada yapılan ve hukuki sorumluluğu bulunan bu tür paylaşımlar (tweet, retweet vb.) konusunda vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi beklenmektedir.

“Kamuoyunda infial uyandırma ve toplumu dehşete düşürmeye yönelik kasıtlı paylaşımlarda bulunanların yasal sorumlulukları bulunmaktadır.

“Söz konusu görüntüleri yayınlayarak veya paylaşarak terörizmin amacına hizmet edenler hakkında, milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin korunmasına ilişkin mevzuat kapsamında ilgili kurumlar nezdinde her türlü yasal incelemenin takipçisi olunacaktır.”

Yayın yasağı getirilmişti

Dün akşam, patlamanın hemen ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, Başbakanlığın talebi üzerine, patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirilmişti.

Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği de, Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırısı sonrasında yazılı ve görsel basın, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada, her türlü haber, röportaj ve olay görüntülerine ilişkin yayın yasağı getirilmesine karar vermişti. imctv