Aralık ayında Avusturya'da, DAEŞ üyesi olduğu gerekçesiyle yakalanan 17 yaşındaki genç kıza, 1 yıl hapis cezası verildi

Aralık ayında Avusturya'nın Viyana kentinde yakalanarak tutuklanan İsveçli kızın DAEŞ'e üye olmak suçlaması ile yargılandığı bugünkü duruşmasında Viyana Mahkemesi İsveçli 17 yaşındaki kızı suçlu bularak bir yıl şartlı hapis ile cezalandırılmasına karar verdi.


İsveçli kız cezanın şartlı olması nedeniyle bugün serbest bırakılabilecek. Bugün yapılan duruşmada zanlı suçlamaları kabul etmeyerek Viyana'da ziyaret için bulunduğunu iddia etti.

Sosyal Büro Müdürü Anita Lhadö İsveçli kızın yakında İsveç'e geleceğini, Sosyal Büro tarafından havalimanında karşılanarak kız ve ailesinin destek ihtiyacının değerlendirileceğini söyledi. Kızın babası da kızlarının bir bakım evinde tedavi göreceğini belirtti.

Avusturya basınında DAEŞ'li kızın davası geniş yankı bulmuş, haberlerde Avusturya ile İsveç yasalarının farklılıklarına dikkat çekilmişti. Avusturya yasaları terör örgütüne üye olmayı bir kaç yıla varan hapisle cezalandırırken, İsveç yasalarına göre terör örgütüne üye olmak suç oluşturmuyor.
İsveç Uluslararası Suçlar Başsavcısı Marie Lind Thomsen 'Bir çok AB ülkesi yasasında kriminal bir örgüte üye olma suçu var. İsveç yasalarında böyle bir suç tanımlanmamış.

Burada savcılık makamı somut bir suçun işlenmiş olduğunu yada suç oluşturabilecek bir eylemin planlanmış olduğunu ispatlamak zorunda. Böyle bir örgüte üye olmak yeterli değil'' dedi.

sabah