Ankara katliamında yaşamını yitiren Barış Anneleri üyesi Meryem Bulut, 10 bini aşkın kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı. 10 km boyunca omuzlarda taşınan Meryem Ana vasiyeti üzerine torunu olan YPG savaşçısı Onur Polat (Çektar Batman) yanında toprağa verildi.

Ankara katliamında yaşamını yitiren Barış Anneleri Üyesi Meryem Bulut’un cenazesi yüzlerce araçlık konvoy ile Batman’a getirildi. Batman’ın girişinde binlerce kişi tarafından Meryem Ana, sarı, kırmızı, yeşil renklerle bezenen tabutu omuzlara alındı. Meryem Ana’nın çocukları, HDP Batman ile Mardin milletvekilleri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin de katıldığı yürüyüşte sık sık, “Katil devlet hesap verecek”, “Barışın elçisi Meryem Ana ölümsüzdür”, “Şehit namirin”, “Apo’nun yoldaşı ölümsüzdür”, “Biji PKK”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

‘O BARIŞ İÇİN GÖÇEBE YAŞAMI SEÇMİŞTİ’

19 Mayıs Mahallesi’nde düzenlenen cenaze töreninde konuşan Meryem Ana’nın oğlu Lokman Bulut, annesinin asker ve gerillanın ölmemesi için sürekli barış mitingleri ve Canlı Kalkan eylemlerine katıldığını söyledi. Bulut, “Meryem Ana’yı tanıyanlar bilir; onun tek bir talebi vardı o da gerilla ve asker cenazelerinin artık gelmemesiydi. Onun torunu Çektar daha yeni şehit düşmüştü, bir oğlu da 25 yıldır gerillaydı, onun için kimsenin acı çekmesini istemiyordu. AKP, savaşı başlatınca annem Lice’ye Canlı Kalkan olarak gitmişti. 40 gün boyunca taş ve toprağın üzerinde gecesini gündüzüne katmıştı. Oradan da Gabbar’a Canlı Kalkan olarak gitmişti. Bu kez Mardin de tutuklanmıştı ama hiç kimsenin haberi bile olmadı. Sevgili annemi tutuklayanlara şunu söylemişti: ‘Ben savaşın durması için elimden geleni yapmaya devam edeceğim, ayak bağlarım kopmayana kadar barış için mücadele edeceğim.’ Son dönemde anneme dedim ki ‘Artık yeter lütfen evinde otur torunlarınla zaman geçir’ diyordum ama o barış için göçebe yaşamı seçmişti. Bizi de dinlemedi. Fakat şunu çok iyi biliyordum, annem sıradan bir anne gibi yaşlanarak yatağında yaşamını yitireceğine inanmıyordum ve böyle de oldu. Annemin yetiştirdiği evlatları, torunları onun yolunda, onun inancına bağlı kalacağına hiç kimsenin şüphesi olmazsın. Meryem Anamızla ne kadar gurur duysak azdır. Bu gece, Çektar’ın misafiri olacak. Selam söyle Çektar’a sevgili anneciğim. Toprağındasın Kürdistan’dasın, yoldaşların sana laik bir törenle uğurluyorlar” dedi.

Lice’deki canlı kalkan eyleminde Meryem Ana ile tanıştığını söyleyen Barış Annesi İnifiyatifi Üyesi Sakine Güven, barış için son nefesine kadar mücadele eden Meryem Ana ile Kürt halkının gurur duyması gerektiğini söyledi. Güven “Meyrem Ana ile Lice’deki canlı malkan eyleminde tanıştım. Ancak bunca yıl aynı eylem ve etkinliklerde birlikte olmamıza rağmen yakından tanıyamadığım için çok üzgün olduğumu daha Lice’nin dağlarında kendisine söyledim. Meryem Ana’nın duruşu, kararlılığı, bağlılığı ve mücadele azmi tüm halkımız için bir bağlılık örneğiydi” dedi.

Sakine Güven, katilin AKP olduğunu daha ilk günden söylediğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu katiller İslamiyet adına bizi kandırıp kendilerini iktidara getirdiler ve Meryem Ana gibi 120 insanımızı katlettiler. Bu katiller uçaklarla, bombalarla bizi katlediyorlar. Biz bu katillere boyun eğmeyeceğimizi herkes bilmelidir. Yolun açık olsun, mekanın cennet olsun Meryem Ana.”

Daha sonra tabutu başında toplanan aile fertleri, Meryem Ana’nın “Beni şarkılarla gömün” vasiyeti yerine getirilerek, çocukları ve torunları, “Ez şehidim, paqrewanim” şarkısı eşliğinde Girbereşk Mezarlığında bulunan şehitlikte torunu YPG savaşçısı Çektar’ın yanına toprağa verildi. BATMAN - ANF