Türkiye’de savaş konsepti, Kürdistan halklarına yönelik tüm baskı ve saldırı politikalarıyla sürerken, Türkiye’nin dört bir yanından savaşın sona ermesi için her kesimden, çatışmasızlık ortamı ve barışın tesis edilmesi için çağrılar yapılmaya devam ediyor.  Savaş politikalarına karşı Özgür Sanat Girişimi bünyesinde eylemliliklerini aralıksız sürdüren Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçıları, Kürdistan’da yürütülen savaşın halkların savaşı olmadığını, aksine bu savaşın sarayın savaşı olduğunu belirterek, buna karşı herkesin barış için bir cümle kurması gerektiğini kaydettiler. 

 

‘Artık hüzne dair bir şey olmasın’

Sanatçı Zelal Gökçe, 2011 yılının Aralık ayında 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski katliamını hatırlatarak, bugün aynı durumun Cizre’de yaşandığını ifade etti. Gökçe, yeniden bir savaş ortamına girildiğini kaydederek, “Temel isteğimiz gözyaşının durması, artık gerçekten bu topraklarda hüzne dair bir şeyin olmamasıdır” dedi.  “Sanat emekçileri olarak bu savaşın durması için ses vermeli” diyen Gökçe, Kürdistan’da yaşanıyor diye bu acının sadece Kürdistan’a ait olmadığını belirtti. Gökçe, Kürt halkının barış taleplerinin de tek taraflı kalmaması ve bunun bütünsel bir talep olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Gökçe, bu anlamda özellikle sanatçıların barış taleplerini yükseltmesi gerektiğinin altını çizdi. 

 

‘Onurlu bir barış şart’

Sanatçı Nurcan Değirmenci ise Kürt halkının verdiği özgürlük mücadelesinin devlet tarafından hazmedilemediği için savaş konseptinin devreye sokulduğunu söyledi. “Yaşanan savaş halkların savaşı değil, iktidarların halklara karşı yürüttüğü bir savaştır.  İnsanlarda buna dikkat ederek savaşa karşı ses çıkarmalı” diyen Değirmenci, barış dilinin konuşulması gerektiğini vurgulayarak, “30 yılı aşkın bir süredir savaş var. Kürtlerin var ettiği değerlere saygı duyularak, onurlu bir barışın sağlanması gerekiyor” dedi.

 

‘Savaşa kimse bizi alıştırmasın’

Değirmenci, “Biz kayıtsız şartsız barıştan söz etmiyoruz. Şartların kabul edildiği bir barış istiyoruz. Yeterince Kürtlerin sabrı zorlandı. İstenilirse bir gün içinde bu savaş biter, İmralı ile görüşmeler sağlanır.  Artık devrilen masa kaldırılıp masaya tekrar oturulmalı” sözlerini kullandı. MKM olarak Kobanê direnişinin ardından Özgür Sanat Girişimi içinde yer aldıklarını, bu girişimle beraber barış için eylemsellikler düzenlediklerini hatırlatan Değirmenci, “Barış dilini sanat üzerinden kurmaya çalıştık.  Bunun için barış için bir cümlede sen kur! diye çağrı oluşturduk ve çok ilgi gördü. Bu durum devam edecek. Kimse bu savaşa bizi alıştırmasın, herkesin barış için bir cümlesi olmalıdır” dedi.

 

ÖYKÜ DİLARA KESKİN/JINHA / İSTANBUL