Google tarafından yeni bir internet projesi daha ortaya çıktı. TV kabloları ve antenlerinin kullanıldığı yeni internet sağlayıcı, bölge halkı tarafından kullanılmaya başlanmış bile. Televizyon dünyasının ilk aşamalarından olan uzay tipi analog antenler, üzerinden ilettiği internet dataları sayesinde geniş bir ağ hizmeti sunuyor. Haberin fotoğraflarını görmek için tıklayın!
 
Aslında olay oldukça basit; Her ne kadar ilkel görünse de, televizyonun tarihinin ilk yıllarında olan antenler, kolaylıkla data bilgilerini iletip alabiliyor. Şehir üzerinde kurulan antenler ve kullanılmayan geniş bant televizyon frekansları sayesinde 1/0 dataları geçiş sağlıyor. Böylelikle kolaylıkla bir Wi-Fi anten, uygu alıcı veya telsiz gibi geniş bant radyo frekansı internet ağına dönüşebiliyor.
 
Google Güney Afrika Müdürü Fortune Sibanda’ya göre bu kullanılmayan frekans aralığı “Beyaz Boşluk”  olarak tanımlanıyor. Ayrıca Sibanda: “Bu yeni teknoloji, İnternet hizmetlerini iletmek için TV kanalları arasındaki boşlukları kullanıyor. Pilot projede amacımız, ana kullanıcıları rahatsız etmeden internet verilerini beyaz boşluklar üzerinden aktarabilmek”  sözlerini kullanarak rehber bir proje açıklamasında bulundu.
 
Projenin Zorlayıcı Tarafı!
 
İlk bakıldığında akıllara iyi bir değerlendirme ve teknoloji yatırımı olarak gelse de, durum aslında o kadar da masum değil. Mevcut TV anten ve çözücüleri internet verilerini çözemiyor; Bu nedenle yeni bir kodlayıcı ve kod çözücü üretmek gerekiyor.
 
“Güney Afrika’da bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir alıcı geliştirdik. Çünkü buradaki gereçlerin son derece dar frekans alanlarında çalışabilmesi, yani hangi frekansın boş, hangisinin ise dolu olduğunu ayırt edebilmesi gerekiyor. Her bölge için özel alıcı geliştirmek, burada bizi bekleyen en önemli görevdi”  diyerek, bu projenin ilerleyeceği hakkında kararlılığını ortaya koydu.
 
Süreç Mi? 6 Ay!
 
Google yetkilisi Sibanda, projenin başarılı olması için çalışmaların devam ettiğinden bahsederken, bu yeni teknolojinin Afrika için oldukça uygun olduğunu belirtti. “Bu, Afrika için önemli bir proje. Beyaz boşluğun en büyük avantajı kapsama alanının geniş olması. Büyük telekomünikasyon altyapısının olmadığı Afrika’da on kilometrelik erim mesafesi son derece uygun. Böylece, wifi gibi kablosuz ağlar gerektirdiği için yüz metre aralıkla verici dikmek gerekmeyecek.”
 
Geliştirilmiş nostaljik teknolojiye yön vermek isteyen Google, çalışmaların tamamlanması ve resmi bir sunum haline getirilmesi için yalnızca 6 aylık bir çalışmanın yeterli olacağını vurguladı.