ABD ve Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için Haziran 2012’deki Cenevre Mutabakatı’nın devamı niteliğinde uluslararası konferans düzenlenmesi kararının muhaliflerde yarattığı ‘sıkıntı’ giderildi. Cenevre’de bir geçiş hükümetinde uzlaşılmasına karşın Suriye lideri Beşşar Esad’ın rolünün ne olacağı konusunun muallakta bırakılması sebebiyle muhalefetten eleştiri gelmişti. Dün İtalya’nın başkenti Roma’da Ürdünlü mevkidaşı Nasır Cude ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Esad’ın geçiş hükümetinde yer almayacağını söyledi: “Uluslararası toplum, iki tarafın da rızasıyla oluşacak bir geçiş hükümeti istiyor. Bu da, bizim düşüncemize göre açık bir şekilde Esad’ın bu geçiş hükümetinin parçası olmayacağı anlamına geliyor.” Kerry’nin Moskova’da ‘geçiş hükümetinde kimin yer alacağına halkın karar vereceğini’ söylemesi muhalifleri kaygılandırmıştı. 
 
‘Rusya Esad’a S-300 satacak’ 
 
Öte yandan Amerikan Wall Street Journal gazetesi Rusya’nın, Esad rejimine ordu envanterindeki modern füze savunma sistemi olan S-300’leri satmayı planladığını iddia etti. ABD’ye bu istihbaratın İsrail ’den geldiği belirtildi. Gazeteye göre, İsrailli yetkililer, ‘Suriye’nin 900 milyon dolara satın aldığı S-300 füze bataryalarının üç ay içerisinde teslim edileceği’ bilgisini verdi. Haberde şöyle denildi: “İsrail’in son istihbaratına göre Suriye, 2010’da 4 füze bataryası almak için Rusya’yla imzaladığı 900 milyon dolarlık anlaşmanın ödemelerini yapıyor. İstihbarat, Suriye’nin bu yıl da Rus kalkınma bankası VEB aracılığıyla ödeme yaptığını gösteriyor. 2010’daki pakette, 6 füze fırlatma rampası ve 200 km menzilli 144 füze yer alıyordu.” ABD’li yetkililer istihbaratı incelediklerini belirtmekle yetinirken, Moskova herhangi bir açıklama yapmadı. 
 
Esad: Modelimiz Hizbullah 
 
Uzmanlar, Şam’ın uçaklar, insansız hava araçları ve güdümlü füzeleri durdurma kapasitesine sahip S-300 füze savunma sistemine kavuşması halinde, olası dış müdahaleye karşı kendisini savunma kapasitesini arttıracağına dikkat çekti. Öte yandan Lübnan gazetesi El Akbar, Esad’ın “Hizbullah’a her şeyi vermeye hazırız” dediğini ve örgütün İsrail’e uyguladığı ‘direniş’ modelini örnek alacağını söylediğini yazdı. Lübnanlı liderlerle görüşen Esad’ın Hizbullah’a ‘güven ve minnettarlığını’ dile getirip “İlk kez Hizbullah’la aynı şartlarda olduğumuz fikrindeyiz. Suriye ve yeni nesillerin selameti için onlara doğru adım atmaya karar verdik. Hizbullah bizim için sadece bir müttefik değil” dediği öne sürüldü.