Doğu Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar heyetinin ilk durağı Malatya oldu. TESEV Başkanı Can Paker, yazar Abdurrahman Dilipak, Ak Parti eski milletvekili Abdurrahman Kurt, TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker, Ayhan Ogan ve yazar Sibel Eraslan dün Malatya Ramada Altınkayısı Otel’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Heyette yer alan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Mehmet Uçum, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise programa geç dahil olacakları için toplantıya katılamadı.
 
 
“Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Malatya İstişare Toplantısı” adı altında gerçekleştirilen programa Malatya’daki 137 STK temsilcisi ve kanaat önderi katıldı. Temsilciler tek tek söz alarak heyete barışa dair beklenti ve önerilerini hem sözlü hem de yazılı olarak sundular.
 
 
Modaretörlüğünü Abdurrahman Kurt’un üstlendiği toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Can Paker, “Bizler Kürt meselesinin sadece barışla çözüleceğine inanıyoruz” diyerek, barış ortamının Türkiye’yi daha çok demokratikleştireceğini ifade etti. “Bu grup bir arabulucu ya da taraflar arasında müzakereye katılan bir grup değil” vurgusunu yapan Paker, şunları kaydetti:
 
 
“Barış daha kolay”
 
 
“Ne sorunumuz varsa onu silah olmadan barışla çözeceğimize inanıyoruz. Gruptaki üyelerin her birinin kendi dünya görüşleri kendi olaya bakışları var. Onlar sizin sorularınızı kendi açılarından cevaplandıracaklar. Altını çizmek istediğim bu sorunun barış içinde geçtiği zaman silahlar konuşmadığı zaman çözümün çok daha kolay olacağına inanan insanlarız. Çözümle ilgili süreçle ilgili sizin bize vereceğiniz önerileriniz, sorunlarınız şüpheleriniz bizim için çok önemli. Biz bunların hepsini not edip Ankara’ya ileteceğiz.”
 
Başkan Yardımcısı Sibel Eraslan da silahlı terör ve çatışmanın artık son bulması gerektiğini dile getirerek, “Bir anne ve kadın olarak hayatı önemseyen biri olarak buradayım. Mesele toprağa yatırdığımız canlarımızla kalmıyor. Bunun arkasında terörün bize ödettikleri var. Terör sadece bizi zayıflatıp iç huzurumuzu yok etmekle kalmıyor. Heyetteki tüm arkadaşların farklı hayat görüşleri var. Ama ortak noktamız da hayata dair bir duruş olması” dedi.
 
 
“Biz sizin postacınızız”
 
 
Yazar Abdurrahman Dilipak da “Bize siz kimin postacısısınız diyorlar. Biz sizin postacınızız. Bizim tek bir ortak paydamız var o da barış. Birlikte bir barış yapmak istiyoruz. Bunu nasıl yapalım bunu konuşalım. Farklılıklarımıza rağmen barış içinde bir arada yaşamanın yolunu arıyoruz” diye konuştu.  Heyet daha sonra Malatya İnönü Üniversitesi’nde akademisyenlerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan akademisyenler barış sürecinin hukuki bir temele dayanması gerektiğini vurgulayarak, barışın gelmesi için herkese eşit koşullar sağlayan bir anayasa oluşturulması gerektiğini belirtti.