TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 işçinin şehit olduğu maden ocağı faciasıyla ilgili kafasında netleşmeye başlayan resmin, bilirkişinin ortaya koymuş olduğu resimden çok farklı olduğunu söyledi. Komisyon Başkanı Alaboyun, gördüğü kadarıyla olayın nasıl olduğunu ortaya koymada bilirkişinin kaçındığını kaydetti. Alaboyun, bilirkişi raporuna itirazın olacağı kanaatinde olduğunu ifade etti.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen yangını araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, soruşturma kapsamında tutuklu bulunanları dinlemek üzere İzmir’deki Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne gitti. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri Yılmaz Tunç, Ali Aydınlıoğlu, Fatoş Gürkan, Namık Havutça, Canan Candemir, Necati Özensoy, Ayşe Türkmenoğlu, Vural Kavuncu, Nesrin Ulema, Erkan Akçay, Muzaffer Yurttaş, Özgür Özel, Sakine Öz, Selçuk Özdağ ve Faysal Sarıyıldız, ilk olarak Soma Eynez İşletme Müdürü Akın Çelik, Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve maden mühendisi Ertan Ersoy’u dinledi.

İlk görüşmelerin ardından çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan Komisyon Başkanı Alaboyun, çalışmalar çerçevesinde kazanın nasıl olduğuna ilişkin en güçlü senaryonun kafalarında canlanmaya başladığını söyledi. Alaboyun, "Kafamızda netleşmeye başlayan resimle ilgili şu an net bir şey söylesem yanlış olur ama şunu bilin ki bilirkişinin ortaya koymuş olduğu resimden çok farklı bir resim. Ben bilirkişinin havalandırma, elektrik, bazı sensörlerin değerlendirmesi ki bana göre o sensör değerlendirmelerinde de bilirkişi raporu kafamızda çok soru işaretleri doğuruyor, olayın nasıl olduğunu ortaya koymada bilirkişi bu olaydan kaçınmış benim gördüğüm kadarıyla. Net değil. Dolayısıyla bilirkişi raporuna itirazlar olacağı kanaatindeyim. Belki bir yeni bir bilirkişi olacaktır." dedi. Görüştükleri üç isimle yaptıkları görüşmelerde, kazanın nasıl olduğunu aydınlatmak açısından çok detaylı bilgiler aldıklarını belirten Alaboyun, bu üç ismin ocakta yönetici olmaları ve dizaynlanmasından beri ocakta bulunmaları sebebiyle kazanın nasıl olabileceği konusunda en doğru bilgiyi verebilecek kişiler olduğunu ifade etti. Kazaya ilişkin ayrıntıların kafalarında büyük ölçüde canlanmaya başladığını aktaran Alaboyun, "Bunu bazı verilerle netleştirmeden, olay şundan olmuştur deme durumunda değiliz. Bazı senaryolar üzerindeyiz. Üç senaryodan en güçlü senaryo şu an kafamızda canlanmış durumda. O netleştiğinde raporumuzu sunacağız." diye konuştu.

Tutuklu bulunanların yaşadığı travmanın çok büyük olduğunun altını çizen Alaboyun, "Dün dinlediğimiz işçilerin travmalarını da gördük. Yaşadığımız süreç çok büyük ve acı bir süreç. Dolayısıyla bu insanlarımıza karşı Meclis olarak bizim sorumluluğumuz var. Meclis bağlamında bizi seçen seçmenlerimize sorumluluğumuz var. Sorularımızı açıklıkla yönelttik, onlar da açık cevap verdiler. Güzel cevaplar aldığımız kanaatindeyiz. Biz onları değerlendireceğiz. O değerlendirmeler etrafında diğer işçilerden de aldığımız bilgilerle resmin bütününü ortaya koyacağımız kanaatindeyiz. Kazanın nasıl olduğunu ortaya koyamazsak, çok basit tedbirlerle işi geçiştiririz. Burada yaklaşık 600 milyon ton daha kömür var, bunların işlenmesi lazım." dedi. Resmin bütünü ortaya koyulmazsa kömürlerin işletilmesi aşamasında risklerle karşılaşılabileceğini dile getiren Alaboyun, "Kafamızda resmin bütünü biraz daha netleşti bugün. O yüzden hem Akın Bey’e hem de Ramazan Bey’e çok teşekkür ederim. Akın Bey, hayatını tam feda edecekken yer yüzeyine çıkarılmış bir arkadaş. Ertan Bey de öyle. Oradaki insanları kurtarmak açısından çok çaba vermişler. Bugün onların cezaevinde olmaları, onların yapmış olduğu fedakârlıklarını dillendirmememiz anlamına gelmez. Takdir ederiz onların çabalarını ve kendilerine de teşekkür ederiz. Şu an burada tutuklular; mahkum, ceza almış değiller. Ortada 301 kayıp var, bir daha 301’ler olmasın diye çaba sarf ediyoruz. O konuda da kendileri bize çok açık ve net cevap verdiler. Aklımıza takılmış olan teknik soruları doğrudan sorduk, ona cevap verdiler. Bugünkü toplantımızın çok verimli geçtiği kanaatindeyiz." diye konuştu.

Alaboyun, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru arasında karşılıklı suçlamaya yol açan, yetki belgesinde sahte olduğu ortaya çıkan imzayla ilgili olarak da şunları söyledi: "Ramazan Doğru, ’Böyle bir olay oldu, onun üzerine de bu çıktı. Benim imzam olmadığı ortaya çıktı.’ şeklinde bir görüş verdi."

Komisyon üyeleri, üç görüşmenin ardından CEO Gürkan ile tek görüşecek, daha sonra dört vardiya amirini dinleyecek.

Kaynak: CIHAN