Kahramanmaraş’ta dün akşam aniden bastıran sağanak yağmur, bayram arifesindeki esnafı vurdu, 480 iş yerinin bulunduğu tarihi kapalı çarşıyı su bastı.

Çarşının yağmur sularıyla dolması üzerine bayramlık ürünlerin çoğu zarar gördü, çarşı esnafı maddi zarara uğradı. Su baskınından en çok etkilenen ise ayakkabıcılar oldu. Çarşının bakırcılar girişinde bulunan ayakkabıcı dükkanları, olukların taşması sonucu yağmur sularıyla doldu, yüzlerce çift ayakkabı kullanılamaz hale geldi.

Çarşı esnafından Durdu Biber (58), yaklaşık bin çift ayakkabının zarar gördüğünü, 40 bin liralık maddi zararı olduğunu söyledi. Restorasyon çalışması yeni tamamlanan çarşıda her yağmur yağdığında aynı manzaranın yaşandığını dile getiren Biber, “Belediye yetkilileri, su basacağını defalarca dile getirmemize rağmen önlem almadı. Bugün uğradığımız bu zararı kim karşılayacak? Daha önce de buna benzer olaylar yaşandı. Bu çarşının şu merdiveni 5 kere söküldü, yapıldı. Tadilat nedeniyle bir ay dükkanımızı açamadık. Bu bizim 2. mağduriyetimiz.” dedi.

Dükkanın önündeki yolun suyla dolup taştığını ifade eden Biber, “Yağmur bastırınca çatıdaki oluk doldu, bizim dükkân köşe başında olduğu için bütün o yağmur suları dükkanımın içine girdi yaklaşık 30 santim su bastı. Bunlar pis su. Rögarlar yetmiyor. Ayakkabı kutularını sular götürmeye başladı. Bayram için yeni getirdiğim ürünlerin birçoğu ıslandı, kurtaramadık. Fiyatları 15 ile 50 lira arasında değişen bin çift ürünüm zarar gördü. Daha çarşıdaki tadilat bitmedi, çatıdan damlayan, su kaçıran yerler var. Eksikler çok.” diye konuştu.

Kullanılabilir durumdaki ayakkabıları ihtiyaç sahiplerine dağıtacağını kaydeden Durdu Biber, zararın tazmini için yasal yollara başvuracağını sözlerin ekledi.

Tarihi kapalı çarşı, 2013 yılının Aralık ayında başlatılan yenileme çalışmasıyla restore edilmiş, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Poyraz tarafından bu yılın Şubat ayında açılmıştı. Yaklaşık 14 ay süren restorasyon çalışmasının ardından, Maraş Çarşısı (Suk-i Maraş), Bakırcılar Çarşısı, Semerciler Çarşısı, Sultan Çarşısı (Suk-i Sultani) ve Saraçhane çarşılarının taban döşemeleri, altyapı sistemi ve çatısı yenilenmiş, dükkanlarda ise tefrişat çalışması yapılmıştı.

Kaynak: CIHAN