TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı faciasından Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin kusurlu olduğu kadar Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın da o derece kusurlu olduğunu söyledi.

Komisyon üyeleriyle Manisa’da, Soma’daki maden faciası tanığı 10 işçiyi dinleyen Ören, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazadan kurtulanları yürekleri parçalanarak dinlediklerini, o gün orada olanların gerçekten zor anlar yaşadığını ifade etti. Maden faciasında, Soma AŞ ve işçilerinin dışında, TKİ ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın, konunun başındaki sorumlular olduğunu ifade eden Ören, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamalarında gördük. Bugün Cumhurbaşkanı olan sayın Başbakan da dahil bir şey söylemişlerdi; ’Ucu nereye kadar giderse gitsin sonuna kadar götüreceğiz’ demişlerdi ama ucunun kendilerine dayanacağını gördüklerinden mart ayında Eynez Kömür İşletmesi’ne gelen müfettişlerin, burada hiç kusurun olmadığıyla ilgili rapordan sonra cumhuriyet savcısı, soruşturulan 45 kişinin içerisine 2 müfettişi de dahil etmek istedi. Bakanlık, ucu kendilerine dokunduğu için izin vermedi. Bugün burada da görüyoruz ki, Soma AŞ’nin işçilerinin dışında TKİ ve Enerji Bakanlığı burada en büyük sorumlulardan biridir. Soma AŞ bu cinayeti, buradaki işçilerimizin katledilmesinde ne kadar kusurlu ise TKİ ve Enerji Bakanlığı da o kadar kusurludur." dedi.

Ören, dün madende yaptıkları incelemede kendilerini korku tünelindeymiş gibi hissettiklerini, burada üretim yapmanın cinayet olduğunu gördüklerini belirterek, sorumlu gördükleri, Soma AŞ, TKİ ve Enerji Bakanlığı’nın komisyona hesap vermesi gerektiğini söyledi.

AKÇAY: TEKNİK SEBEPLER ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Komisyon üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, facianın teknik, hukuki ve idari sebeplerinin olduğunu belirterek, teknik sebeplerinin örtbas edilmeye çalışıldığını belirtti. Akçay, "Ne zaman idari sebeplere, asıl ve asli sorumlulara giden araştırma eğilimi gösterdiğinde bundan rahatsızlık duyulduğunu başından beri görüyoruz. Biz bunda ısrarlıyız. Enerji Bakanlığı, ilgili kuruluşlar olarak TKİ, ilgili genel müdürlük olarak Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı doğrudan sorumludur. İdari sorumluluklar, yönetim sorumlulukları ve siyasi sorumluluklar asla göz ardı edilemez. Bunun sorumlusu her halde hayatını kaybeden işçilerimiz değildir." ifadelerini kullandı.

Akçay, tutuklu olan 8 kişiyle yarın görüşeceklerini, maden sahibi, ruhsat sahibi, bu madenin çalıştırılmasından ve denetiminden sorumlu TKİ ve diğer sorumluların halen görevi başında olduğunu aktardı.

ÖZEL: MASKELERİN YERİ İŞÇİLERDEN GİZLENMİŞ

Komisyon üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise dinledikleri 10 işçinin her birinin enteresan olaylar anlattığını dile getirdi. Özel, "Kazada ölen arkadaşların niçin öldüğünü konuşurken, özellikle karbonmonoksit maskelerinin doğru kullanılmadığını, maskeyle ilgili işçi eğitimlerinin eksik olduğunu, eğer maskeleri olsaydı kurtulanların daha fazla olabileceğini öğrendik. Hatta 150 metre mesafeye oksijen maskeleriyle gidilebilecekken, oksijen maskelerinin olmadığını, bu işçilerin bulunduğu alanda 20 tane maske olduğu halde kendilerinden gizlendiğini öğrendik. Bu maskeler kullanılsaydı 20 kişi daha kurtulurdu. İşçiler önemli bir detay veriyorlar. Diyorlar ki ’bizim şirket karbonmonoksit maskesini yersiz kullanana 300 lira ceza yazıyordu. O yüzden birçok arkadaş son ana kadar maskeyi açmak istemedi. Baygınlık pozisyonundaki bir arkadaş diğerine ’şu maskeyi bana at da olur da kurtulursak 300 lira borçlu çıkmayalım’ dediler. Bu şirketin nasıl insanlık dışı şartlara insanları zorladığını gösteriyor." diye konuştu.

Kaynak: CIHAN