Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinde BDP’li adaylar seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken, ilçelerde ise adaylara karşı büyük ilgi var. BDP’nin Cihanbeyli İlçe Belediye Başkan Adayı Enver Küçükyıldız, Cihanbeyli’nin göçmenler ilçesi olduğunu kendilerinin de göçmenler ittifakı oluşturmak isteklerini söylerken, Kulu Belediyesi Eş Başkan Adayı Mustafa Çakır ise nüfusun yüzde 70′den fazlası Kürt olan bir ilçede belediyede Kürtlerin bulunmadığına işaret ederek, halk ile birlikte belediyecilik anlayışıyla göreve talip olduklarını söyledi.

Konya’nın Cihanbeyli ve Kulu ilçeleri Kürt nüfusun yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Her iki ilçede de Kürtler yoğun olarak yaşamasına rağmen bugüne kadar AKP, MHP ve CHP’li belediyeler görev yaptı. AKP hükümeti tarafından çıkarılan ve belediyelerin sınırlarını değiştiren yasa ile Cihanbeyli ve Kulu’da BDP’nin iddiası ise iki katına çıktı. Bölgede BDP’nin her iki belediyeyi alacağı ve Ankara’ya daha da yaklaşacağı konuşulurken, Kulu ve Cihanbeyli adayları ise iddialı şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Halktan yoğun destek gören Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinin BDP’li adayları çalışmalarını DİHA’ya değerlendirdi.

Kulu Belediyesi Eş Başkan adayı Mustafa Çakır, 1953 yılında Kulu’nun Zincirlikuyu kasabasında doğdu. İlkokulunu Zincirlikuyu’da, ortaokul ve liseyi ise Ankara’da okudu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesini kazanan ancak daha sonra geçiş yaptığı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölümünden mezun olan Çakır, 12 Eylül askeri darbesi döneminde büyük zorluklarla karşılaşırken, faşist güçler tarafından ağır bir saldırıya uğrayarak yaralanır. Ardından 26 yıllık memuriyet hayatına başlayan Çakır, bu süre içerisinde çeşitli kademelerde çalışır. Çakır, emekli olduktan sonra da özel şirketler bünyesinde tarım alanında çalışmalarını sürdürür. Memuriyet hayatı boyunca da çiftçinin yanında olduğunu ve tarım işleri ile köylünün bütün sorunlarını takip ettiğini belirten Çakır, aday olmasının ardından hayvancılık ve tarım ile ilgili önemli projelerinin olduğunu söyledi.

’5 aydır köy köy dolaşıyoruz’

Tecrübeleriyle birlikte Kulu’ya faydalı olacağını düşündüğünden dolayı aday olduğuna işaret eden Çakır, “Kendi yörem dışında birçok yerde çalıştım ve oralara katkım oldu. Bundan sonra kendi yöreme hizmet edeceğimi düşünerek aday oldum. 5 aydır köy köy dolaşıyoruz. Buradaki insanlarımızın dertlerini dinledik. Sorunların tespitini yaptık. Bunlara ilişkin çeşitli projelerimiz var. Halkımızı hibe projelerine karşın bilgilendireceğiz. Seçimleri kazanmamız durumunda alt ve üst yapı çalışmalarını hemen başlatacağız. Bunun yanı sıra sosyal projelerimiz de olacak. Bu sosyal projeler içinde kadınlarla, gençlerle ilgili projelerimizde olacak. Bu konuda uzman arkadaşlarımız da var. Onların tecrübelerinden de yararlanacağız” diye konuştu.

‘Halkımız bizimle birlikte olacaktır’

Katılımcı belediyecilik anlayışı ile hareket edeceklerinin altını çizen Çakır, halk ile toplantılar düzenleyeceklerini bu toplantılarda sorunları ve çözüm önerilerini ele alacaklarını söyledi. Çakır, “Adaylığım kesinleştiğinde büyük bir sorumluluk ile karşı kaşıya kaldığımı anladım. Omuzlarımdaki yükün ağırlığını taşıyorum. Ama şuna inanıyorum ki halkımız bizimle birlikte olacaktır. Bizler bu gücü halkımızdan alarak başarılı olacağımızı inanıyorum.  Halkımızın desteği ise şimdiden büyük. Bunun için parti arkadaşlarıma ve özelikle halkımıza çok teşekkür ediyorum. BDP olarak işçiyi, emekçiyi, çiftçiyi savunan bir partiyiz. Bununla birlikte BDP’nin içinde birçok etnik yapıdan arkadaşlarımız vardır. BDP olarak Türkiye’nin ana muhalefet konumundaki partiyiz. Gündemi belirleyen ve etkin bir parti durumundayız” dedi.

Nüfusun yüzde 70′den fazlası Kürt ancak belediyede Kürt yok!

Çakır, Kulu’nun yüzde 70 ile 80 arasında nüfusunun Kürt olduğunu ancak kendilerinin sadece Kürtlerin oylarına değil Kulu’da bulunan diğer bütün etnik unsurların oylarına talip olduklarını belirtti. Kulu’da Kürtlerin yaşadığı sorunları da hatırlatan Çakır, bu kadar Kürt nüfusuna rağmen belediyede Kürtlerin yer almamasının ise ayrımcılık olduğunu söyledi. Kulu’da hali hazırda AKP’li belediyenin bulunduğunu ancak belediyenin hiçbir şekilde Kürtlerin bulunduğu alanlara yatırım yapmadığını söyleyen Çakır, “Artık bundan sonra AKP’nin rüzgarı ters dönecektir. Bundan sonra en güçlü parti konumuna geleceğiz. Türk, Kürt, Çerkez herkese çağrıda bulunuyorum. Halkın yanında olun ve gelin birlikte kendi kendimizi birlikte yönetelim. Bu açıdan belediye için bize bir fırsat verin. Bizi görün, tanıyın, ondan sonra kararınızı verin” çağrısında bulundu. Çakır ayrıca çalışmalarının önümüzdeki günlerde daha da hızlanacağını komisyonlarını oluşturduklarını encümen adaylarının da belirlenmesinin ardından alanlarda daha aktif olacaklarını söyledi.

Küçükyıldız: Ülkemizin koşullarını gördük

BDP’nin Cihanbeyli Belediyesi Başkan Adayı Enver Küçükyıldız ise 1971 yılında Cihanbeyli’nin Bulduk beldesinde dünyaya gelir. İlkokula Bulduk’ta başlayan Küçükyıldız, 1978 yılında Danimarka’ya gider. İlkokul 1 ve 2′nci sınıfı burada okuyan Küçükyıldız, daha sonra ailesi ile birlikte yeniden 1980 yılında Konya’ya göç eder. Küçükyıldız, ardından ilkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da okur. Küçükyıldız, Türkçe’yi okulda öğrenme sürecinin zor olduğu için okul hayatının da zorluklarla geçtiğini belirterek, “9 Eylül Üniversitesi’nde şehircilik eğitimi aldım. Ancak burasının bana uygun olmadığını gördüm ve Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandım. 1990-94 yıllarında burada okudum. O dönem 80 yaşında dedem vardı bana sürekli ’1 milyon insan orada Kürtçe mi konuşuyorsunuz?’ diye soruyordu. Bu bir duygusal boşluğu da dolduruyordu. Bizim için özümüze dönüştü. Ülkemizin koşullarını gördük” dedi.

‘Halkıma yönelik sorumluluklarımı yapmak istiyorum’

Küçükyıldız, üniversiteyi bitirdikten sonra Konya’da dönerek HADEP çalışmalarında yer aldığını ve Konya’da kurucu üye olduğunu ardından seçim sürecine girdiklerini ve Konya’da önemli başarılar aldıklarını söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “uluslararası komplo” ile Türkiye’ye getirilmesinin ardından savunma için çağrı yapıldığında bunu kabul eden ilk 103 kişiden ikisinin kendisi ve eşi olduğunu söyleyen Küçükyıldız, mücadele sürecinde Cihanbeyli’nin ayrı bir öneminin olduğunu kaydetti. Eşi ile bürolarını ikiye böldüğünü kendisinin 2008 yılına kadar Cihanbeyli’de çalıştığını ve Cihanbeyli halkı ile arasında çok farklı bir ilişki olduğunu belirten Küçükyıldız, “Şu anda çalışmalarımı Cihanbeyli’de yapıyorum ve halkıma yönelik sorumluluklarımı yapmak istiyorum” dedi.

‘Halk tarafından yönetilen belediyecilik yapacağız’

“Halkın içinden gelen birisiyim. Onların sorunlarını çok iyi biliyorum. Bu görev bize verilirse onlara en iyi hizmeti götüreceğimi düşünüyorum” diyen Küçükyıldız, katılımcı ve toplumcu bir belediyecilik anlayışı ile seçimlere hazırlandıklarını söyledi. Küçükyıldız, “Partimizin belediyecilik anlayışı zaten farklı. Partimizin belediyecilik anlayışını oraya taşıyacağız. Bizim partimiz yapı olarak tek kişinin iktidarı şeklinde yönetilen belediyelere karşıdır. Halk tarafından yönetilen belediyecilik yapacağız. Tek kişi ile karar almayacağız. Belediyeciliği belediye binaları içinde yapılan toplantılar olarak düşünmüyoruz. Halkın içinde olup, tespit edilen sorunların çözümü olarak görüyoruz. Cihanbeyli’ye özgü birçok sorun var. Bunların çözümüne ilişkin projeler hazırlıyoruz” diye konuştu.

‘Göçmenlerden oluşan ilçede ittifak oluşturmak istiyoruz’

Cihanbeyli’nin çok farklı bir yer olduğunu ve aslı itibari ile herkesin göçmen olduğu bir yer olduğunu belirten Küçükyıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cihanbeyli göçmenler ilçesidir. Kürtler var göçmüşlerdir. Dağlık Karabağ diyoruz. Dağlık Karabağ’dan gelmiş Karabağ kasabamız var. Onlarda göç edip gelmiş insanlardır. Bulgaristan’dan göç edip gelenler var. Kırım’dan keza Özbekler gelmiş buraya. Yani burada Kürtler de Türkler de göçmenlerdir. Göçmenlerden oluşan böyle bir ilçede göçmenler ittifakı oluşturmak istiyoruz. İnsanların bir arada yaşayabildiği bir modeli vermek istiyoruz. Partimizin önerdiği yerel demokratik özerklik anlayışı Cihanbeyli’de can bulacak bir şeydir. Cihanbeyli’de tüm kimlikleri bir arada özgür ve kendi kimliklerini yaşayabileceği bir ortaklık yaratacağız.”


Küçükyıldız, seçim çalışmalarının startını verdiklerini belirterek, “Bütün yurttaşlarımız çalışmalara bir an evvel katılarak sorumluluklarını yerine getirmelidir. Biz Cihanbeyli’deki bütün hassasiyetlerin farkındayız ancak önemini de biliyoruz. Özgür kimliklerle yaşamayı Cihanbeyli’ye yansıtabilirsek bunu bütün Türkiye’ye de yansıtabiliriz” dedi.

ALPER ATALAY/EREN DİNÇ
KONYA (DİHA)