İsveç'te oturan Ermeni asıllı Lilya Manuk, 100 yıl önce Türkiye'den göç eden dedesinin köyünü görmek için Batman'a geldi.

Eşi Nayri Manuk ve Sasonlu Ermeni asıllı Agos gazetesi yazarlarından Besse Kabak ile Sason ilçesine gelen Manuk, dedesi Laho'nun 100 yıl önce göç ettiği Dağçatı köyünü ziyaret etti.

Dedesinin evini ve bahçesini ziyaret eden Manuk, köyde bulunan eski bir kilisede mum yakıp dua etti. Sason'da 2 gün kalan Manuk, Kaleyolu köyündeki Bozıka Kalesi ve Kilis mezrasındaki Komk Kilisesi'ni de gezdi.

İsveç'e dönerken dedesinin bahçesinden toprak, ceviz, taş ve bir demet çiçek götüren Manuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenistan'da doğduğunu, daha sonra yerleştiği İsveç'te petrol mühendisi olarak çalıştığını söyledi.

Yaklaşık 100 yıl önce dedesi Laho'nun Sason'dan göç ettiğini, dedesinin sürekli kendilerine köyü anlattığını belirten Manuk, "İki katlı ev ve yanından geçen dere. Şurada ceviz ağacı, şurada armut ağacı… Bütün detaylarıyla babaannem Reyhan ile dedem bize anlatırdı. Yazılı hiçbir bilgimiz yok ama köyümüzle ilgili bütün detayları ailenin bütün bireyleri biliyor" dedi.

Dağçatı köyünden göç eden ailelerinden hiç kimsenin bir daha Sason'a dönmediğini ama hepsinin köyü görme hayaliyle yaşadığını anlatan Manuk, şöyle konuştu:

"Onların hayalini 100 yıl sonra ben gerçekleştirdim. İlk defa geldim. Ama bana hala bir rüya gibi geliyor. Bundan sonra daha kalabalık geleceğiz. Bize yıllardır evimiz anlatılırdı, 2 katlı, odaları, çevresi... Ben de anlatıldığı gibi hayal ediyordum. Köye gidince de böyle bir ev aramaya başladım. Evi bulamayınca orada yaşayan ailelere sordum. Bana yerini gösterdiler. 'Laho'nun evi burasıydı. Yıllar önce bakımsızlıktan yıkıldı' dediklerinde şoke oldum. Çünkü ben yıkılmamış bir ev hayal ediyordum. Tabi akabinde o köyde yaşayanların samimiyeti, yoğun ilgisi beni ziyadesiyle memnun ettiği için bu şoku erken atlattım. Köyde dedemin yıllar önce göç ederek terk ettiği tarlasına, bağ ve bahçelerine bakanlar bize gerçekten çok iyi davrandı. Onlara hemen ısındım, evlerinde kaldım. Benim babam doktor. Ailece eğitime çok önem veriyoruz. Dedemin bahçesinin bir kısmına okul inşa edilmiş, buna çok sevindim."

Daha önce korktukları için gelmeye cesaret edemediklerini, ancak geçen yıl eşinin Beşiri ilçesine gittiğini dile getiren Manuk, eşi döndükten sonra gelmeye karar verdiklerini belirtti.

Manuk, "Buraya geldiğimizde de insanların misafirperverliği bu endişelerimizin tamamıyla yersiz olduğunu gösterdi. Buraya dair hüzünlerimiz sevgiye dönüştü. Ben Ermenistan'da doğdum ama her zaman kendimi Sasonlu olarak tanıtıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA