Panele KNK eski üyesi Fatma Dikmen ile gazeteci Füsun Erdoğan konuşmacı olarak katılırken, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ da telefon aracılığıyla katıldı. Panel sonrasında Hollanda Demokratik Kadın Platformu kuruluşunu ilan etti. 

Panelin ilk konuşmasını yapan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, kadınların defalarca hedef haline getirilip susturulmaya çalışıldığını, taleplerinin görmezden gelindiğini aktardı. Bedenine işkence edilen Ekin Wan, katledilen çocuk ve yaşlıların vebalini taşıdıklarını kaydeden Yüksekdağ, 400 vekil sevdası için ülkeyi kan gölüne çevirenlere karşı güçlenerek kazanacaklarını ifade etti. 

1 Kasım seçimlerinde kadınları HDP'nin zaferine katkı sunmaya çağıran Yüksekdağ, konuşmasını "Yurt dışında seçim çalışması, kadınların HDP'ye desteği, vereceği oy çok değerlidir. Halkımızı zafere taşımaya inat edelim, kadınlar olarak kazanmak için çıktığımız yolda inadına barış, eşitlik, özgürlük ve inadına HDP diyeceğiz" şeklinde sonlandırdı. 

 

HDP’nin dili kadın dilidir

Tuzaklarla dolu bir seçim süreci yaşadıklarını söyleyen Fatma Dikmen de, Türkiye'de ezilenlerin ilk defa HDP çatısı altında bir araya geldiklerini ifade etti. HDP'nin dilinin kadın dili gibi barış talepli bir dil olduğunu belirten Dikmen, HDP'de zaferin kadınların öncülüğü ile geleceğini kaydetti.    

Gazeteci Füsun Erdoğan ise partilerde kadın temsiliyetini değerlendirdi. "Toplumun eylem özgürlüğü yoksa orada demokrasiden bahsedilemez" diyen Erdoğan, Türkiye'de kadınların eşleri hangi partiye oy veriyorsa, kadınların da o partiye verdiklerini söyledi. Düzen partilerinin, birkaç kadını göstermelik olarak aday gösterdiğini belirten Erdoğan, AKP’nin bununla  toplumun yarısını oluşturan kadınların oylarını hedeflediğini belirtti.

 

Ortak kadın platformu oluşturuldu

Panel ardından Hollanda'da faaliyet gösteren farklı kadın örgütleri, Türkiye ve Kürdistan'daki emek ve demokrasi güçleriyle dayanışmak amacıyla kurdukları Hollanda Demokratik Kadın Platformu'nu ilan etti. Bildirgede kadın cinsini yok sayan gerici faşizan politikalara, kadına yönelik her türlü şiddete, çocuk yaşta evliliğe karşı güçlü bir kadın dayanışması gösterileceği belirtildi. 

Bildirgede, başta Rojava olmak üzere Ortadoğu'da halklarının ulusal var olma mücadelelerine destek verileceği, mülteciliğe mahkum edilenlerin bulundukları ülkelerde demokratik bir yaşam sürdürmelerine destek sunulacağı ifade edildi. 

Ayrıca Kürt halkına karşı yürütülen kirli savaşa, AKP'nin işçilere dönük saldırgan politikalarına, Kürdistan'da süren doğa katliamına, köy boşaltmalarına, sivil katliamlarına karşı platformun HDP'yi aktif olarak desteklediği açıklandı.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA