Son olarak Almanya’da dönere takılan ette atın yanı sıra domuz etine rastlanması büyük yankı buldu. Özel bir televizyon kanalının 20 döner büfesinden aldığı et numunelerinin üçünde %7 oranında domuz etine rastlanması özellikle Müslüman tüketiciler açısından büyük bir skandal olarak niteleniyor.


At ve domuz etlerinin nereden yayıldığı ve diğer etlere nasıl karıştığı araştırılmaları devam ederken, Federal Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner, eyalet temsilcileri ile biraraya geldi ve bütün ürünlerde etlerin kökenlerinin belirtilmesinin zorunlu hale getirileceğini açıkladı. Ülkede hazır yiyeceklerde at eti bulunması sonrasında süpermarket zincirleri et içeren dondurulmuş gıdaları raflarından kaldırırken, gazetelerin bugün dönerde domuz eti konusunu başlıklarına alması sonrasında döner büfelerinde satışların hissedilir oranda gerilediği gözlemlendi.

Almanya’da 16 bin büfeyle döner, ülkenin en büyük fastfood sektörünü oluşturuyor. Daha önce ortaya çıkan et skandalların da dönercilerin suçlandığını anımsatan döner büfesi sahipleri, zan altında kaldıklarını ve satışların bundan etkilendiğini savunuyor.
Döner sektörünün sadece Almanya’da en az 70 bin kişiye istihdam sağladığı biliniyor. Son yıllarda hamburgeri geçen dönerin Almanya'da yıllık cirosu ise 3,5 milyar Euro. Döner endüstrisinin imajının yeni skandalla kalıcı bir biçimde zarar görebileceğini savunan sektör temsilcileri uzun bir süredir dönerin kesiminden sunumuna kadar çok daha sıkı denetimden geçirilmesinin şart olduğunu ve ürünlere belli bir standart getirilmesini talep ediyor. Uzmanlar dönerin birçok büfede bir Euro’ya satıldığını, ucuz döner üretmenin tek yolunun ucuz veya bozulmaya yakın etler ve domuz eti gibi etleri kullanmaktan geçtiğinin altını çiziyor. 2011’de Hollanda’da döner büfelerinde yapılan bir kontrolde mamullerin % 71’inde domuz eti ortaya çıkmıştı.