Teknoloji devi Apple, efsane patron Steve Jobs döneminde iPhone ve iPad ile her anlamda büyük bir çıkış yakaladı. Büyük satış rakamlarına ulaşan şirketin değeri rekor seviyelere ulaştı. Hatta kârını ikiye katladığı yıllar oldu. Son olarak 2003'te kârlılıkta düşüş yaşayan şirket, 10 yıl aradan sonra yeniden negatif sinyal vermeye başlayınca İcra Kurulu Başkanı (CEO) Tim Cook'un koltuğu tehlikeye girdi. Apple'nin ilk başta siparişlere yetişmekte zorlanması, ardından düşen piyasa değeri ve rekabet yüzünden azalan kârlılığı alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Tim Cook'un göreve geldiği Ekim 2011'den bu yana Apple hızla kan kaybetti. Hisse senetlerindeki düşüşle şirketin piyasa değeri yarıdan fazla (290 milyar dolar) eridi. 

JOBS'TAN SONRA İŞ ZOR 
Apple'ın Jobs liderliğinde yaşadığı büyük yükseliş, Cook'u gerçek manada zorluyor. Her konuda selefi ile karşılaştırılmaktan kurtulamayan Cook, şirketi tek adam görüntüsünden uzaklaştırmak için büyük çaba harcadı. Aslında Steve Jobs'ın ardından CEO koltuğu iğneli fıçı gibi. iPad'den sonra devrimsel bir ürün veya yenilik çıkarmakta zorlanan Apple'ın kârlılığındaki düşüşün temel bir sebebi de rekabet. 

Kârı 10 yıl sonra ilk kez düşecek
Apple'a taban tabana zıt politikalar izleyen Google, Android işletim sistemiyle ucuz akıllı telefon ve tablette en ciddi rakip konumunda. Apple'a natif ilk ürünler ise Android platformundan geldi. Bu yıl 2003'ten bu yana sürekli olarak yükselen Apple'ın kârında düşüş bekleniyor. Yapılan analizler, geçen yılın aynı dönemine kıyasla şirketin kârında yüzde 15.5 ila 25 iarasında bir kayıp yaşanacağı tahmin ediliyor.